Zbog izjava o homoseksualnosti grčko tužiteljstvo pozvalo je mitropolita Mantineije i Kynourije Alexandrosa na saslušanje pred sudom. Mitropolit je u travnju oštro kritizirao vladu Alexisa Tsiprasa i grčke parlamentarce koji su većinom glasova u prosincu 2015. godine usvojili zakon o slobodnoj istospolnoj zajednici, izjavivši kako su “glasovali za zakone koji perverziju i izopačene veze ljudi istoga spola nazivaju brakom”. Mitropolit je homoseksualne odnose nazvao anomalijom, te kazao kako žali takve osobe.

“Molim Gospodina da im oprosti, te da se pokaju, promijene i postanu pošteni članovi našega društva. Crkva je vođena Božjim zakonom i naravnim redom i nitko ne bi trebao svoje slabosti javno i bez srama iskazivati u javnosti”, kazao je grčki mitropolit koji je na saslušanje pozvan na temelju navodnog kršenja zakona o suzbijanju diskriminacije.

U obranu biskupa ustao je pirejski mitropolit Serafim rekavši kako su optužbe protiv mitropolita Alexandrosa neutemeljene, te kako je optuženi u svojem govoru iznio crkveni nauk o homoseksualnosti.

– On nije pozivao na nasilje protiv sirotih žrtava poroka. Naprotiv, rekao je kako mu je žao zbog tragične izopačenosti njihovih života… te dodao kako moli za njihovo obraćenje i spasenje. Njegovo pravo govora u skladu je s Ustavom – kazao je mitropolit Pireja.

Slučaj mitropolita Alexandrosa zapravo je samo još jedan pokazatelj sve snažnije netrpeljivosti grčkih vlasti prema Grčkoj pravoslavnoj Crkvi kojoj prema različitim analizama pripada gotovo 97% grčkog stanovništva.

Nakon zakona o slobodnoj homoseksualnoj zajednici koja je, osim u pravu na posvajanje djece, u potpunosti izjednačena s brakom, grčke su vlasti ušle u otvoreni sukob s Grčkom pravoslavnom Crkvom, a vodeću je ulogu u tom kulturnom ratu, baš kao prije nekoliko godina i u Hrvatskoj, preuzeo ministar obrazovanja.

U okružnom pismu uoči početka nove školske godine, grčki ministar obrazovanja i kulture Nikos Philis prvi put u povijesti izostavio je zajedničku molitvu nastavnika i učenika kojom je u svim grčkim školama redovito započinjala nastava. Odmah je reagirao Sinod Grčke pravoslavne Crkve podsjetivši kako je zajednička molitva u školskim dvorištima propisana dekretima grčkog predsjednika obvezna.

“Uoči početka školske godine Grčka Crkva poziva se na molitvu Bogu kako bi On dao snagu svim članovima obrazovnih zajednica – učiteljima, nastavnicima, učenicima, administrativnim djelatnicima i roditeljima. Grčka Crkva posebno poziva na molitvu za predstavnike Ministarstva obrazovanja i kulture kako bi se uz njihovu pomoć grčke škole mogle oduprijeti sveopćoj krizi zbog koje trpi naš narod, kvaliteta i jasnoća obrazovanja, te podrška i optimizam”, stoji u Izjavi Svetog sinoda Grčke pravoslavne Crkve.

Ipak, kulturni rat posebno je razbuktala odluka ministra obrazovanja i kulture da umjesto nastave pravoslavnog vjeronauka u škole uvede satove neutralne religijske kulture, a planira se i uvođenje obveznog spolnog odgoja. Uz to, ministar Filis oštro je napao Pravoslavnu Crkvu zbog odnosa prema nacistima za vrijeme okupacije Grčke.

Na ministrove izjave odgovorio je Atenski nadbiskup i primas Grčke pravoslavne Crkve Ieronymos II. rekavši kako je “Crkva uvijek bila i ostat će majka svome narodu”, te kako je” ljevičarska vlada oduvijek smjerala ukloniti kršćansku vjeru i zamijeniti satove vjeronauka u školi međureligijskim bućkurišem”.

– Stranke Ljevice sa svojim komunističkim svjetonazorom – koji smo iskusili prije pada socijalizma u istočnom bloku, kada je vjera bila proganjana – vođene su promašenom ateističkom ideologijom i povezane s neoliberalnim strankama pod direktivama novoga doba i novoga poretka. Govor o odvajanju Crkve i države prikazuje se kao progresivan. Ovakva razmišljanja, međutim, pripadaju prošlome stoljeću, a rođena su iz netrpeljivog, antireligioznog i anticrkvenog populističkog duha koji je nespojiv s današnjim shvaćanjima o državi i religiji”, kazao je nadbiskup Atene.

Mitropolit Sisaniona i Siatiste Pavao otišao je i korak dalje te je grčkog ministra obrazovanja prozvao Neronom.

– Neron je zapalio Rim i kršćane optužio za taj zločin kako bi izbjegao gnjev naroda. Jednako tako gospodin Nikos Filis, prvoodgovorni za moralnu društvenu degradaciju, za sve optužuje Pravoslavnu Crkvu – kazao je mitropolit Pavao dodavši kako je osjeća poput imigranta u vlastitoj domovini.

Predstavnici Crkve i vlade susreli su se u srijedu navečer, nakon čega su uslijedile nešto pomirljivije izjave u svezi sa sporom oko vjeronauka. Međutim, procjenjuje se kako su glavni uzroci napetosti između dviju strana ostali.

Spomenimo na kraju kako grčka vlada na čelu s Alexisom Tsiprasom u okviru mjera štednje na koje ju prisiljavaju međunarodni vjerovnici, uskoro namjerava smanjiti i iznos koji država izdvaja za crkvene službenike, dok istovremeno međunarodnim koncernima prodaje morske i zračne luke, pa čak i javni vodovod.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net