Nakon što je grčko ministarstvo prosvjete naložilo obvezno provođenje spolnog odgoja u svim javnim školama kako bi se “iskorjenile spolne predrasude, homofobija i transfobija”, brojni roditelji, ali i predstavnici Grčke pravoslavne Crkve izrazili su svoje zgražanje predloženim sadržajima.

Ministar Konstantinos Gavroglou odgovorio je kako su “tematski tjedni” u okviru kojih su predviđeni satovi spolnog odgoja obvezni, te je pozvao predstavnike Crkve na podrže predavanja o “transrodnosti”.

– Vjerujemo kako će ova edukacija biti vrlo produktivna na svim razinama. Ona će to zasigurno biti za sve roditelje, a sve nas odvest će korak naprijed. Nadam se kako će i hijerarhija imati dovoljno mudrosti i razumijevanja za predavanja – kazao je Gavroglou.

Predavanja spolnog odgoja uključuju rasprave o spolnom ponašanju i odnosima, osobito kod adolescenata, te analizu falusnih simbola, rasprave o spolnom i “rodnom” identitetu, te nasilnom govoru kojemu djeca bivaju izložena preko medija.

Grčki program spolnog odgoja, koji se može usporediti s programom koji je i u Hrvatskoj prije nekoliko godina nasilno i bez javne rasprave pokušala uvesti vlada Zorana Milanovića, te ministarstvo kojemu je na čelu bio Željko Jovanović, oštro su osudili predstavnici Grčke pravoslavne Crkve.

Pirejski mitropolit Serafim uputio je ministru obrazovanja otvoreno pismo u kojemu je upozorio na kontroverzni pokušaj “iskrivljavanja prirodnog stanja djece” i neprihvatljivu promidžbu razvrata i perverzije pod krinkom lažne i smiješne progresivnosti. Mitropolit je obavijestio ministra kako njegovi naputci neće biti provedeni u odgojno-obrazovnim ustanovama koje pripadaju njegovoj biskupiji, te najavio kako će na predstojećem Svetom sinodu zatražiti hitnu raspravu i jednoglasan odgovor Pravoslavne Crkve.

Mitropolit Pavao iz Glyfade upozorio je na “satove o homoseksualnosti (‘sodomije’)” koji zasigurno nisu slučajno uvršteni u program spolnog odgoja, budući da je na gej paradi u Solunu izaslanik ministarstva izjavio kako “učenici trebaju shvatiti kako je različitost spolnih orijentacija bogatstvo kojega se ne treba sramiti”.

Gotovo svi grčki biskupi izrazili su svoje neslaganje s predviđenim programom te pozvali roditelje i učitelje da se usprotive nametanju “iskrivljenim idejama kojima se djecu bombardira, a koje oblikuju nezdrave oblike ponašanja”.

Slučaj spolnog odgoja još je jedan primjer izrazitog neslaganja grčkih vlasti i Grčke pravoslavne Crkve kojoj prema različitim analizama pripada gotovo 97% grčkog stanovništva. Nakon zakona o slobodnoj homoseksualnoj zajednici koja je, osim u pravu na posvajanje djece, u potpunosti izjednačena s brakom, grčke su vlasti ušle u otvoreni sukob s Grčkom pravoslavnom Crkvom, a vodeću je ulogu u tom kulturnom ratu, baš kao prije nekoliko godina i u Hrvatskoj, preuzeo ministar obrazovanja. Kulturni rat razbuktala je odluka ministra obrazovanja da umjesto nastave pravoslavnog vjeronauka u škole uvede satove neutralne religijske kulture, a uvođenje spolnog odgoja izazvalo je nove napetosti.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net