Grčki episkopi oštro su reagirali na najavljeni plan grčkih vlasti o razdvajanju države i Crkve kojim bi se na temelju ustavnih promjena proglasila vjerska neutralnost države.

“Zajednička izjava Grčke Crkve i Države” koju su potpisali premijer Cipras i arhiepiskop atenski i cijele Grčke Jeronim sadrži preambulu i petnaest paragrafa kojima se “osuvremenjuje” treći članak grčkog ustava i naglašava vjerska neutralnost države, ali istovremeno “iz povijesnih i praktičnih razloga” prepoznaje dominantna uloga Pravoslavne Crkve.

“Deklaracijom o vjerskoj neutralnosti u grčkom ustavu želi se naglasiti da je Grčka jamac vjerske slobode grčkog naroda i građana Grčke. Ni više, ni manje”, rekao je premijer Aleksis Cipras.

U zajedničkoj izjavi premijera Ciprasa i atenskog mitropolita Jeronima nalazi se između ostalog i priznanje Grčke da je preuzimala crkveno vlasništvo za naknadu manju od realne vrijednosti, zbog čega je država kasnije preuzela brigu za svećeničke plaće. Ovakva bi praksa, kako prenose grčki mediji, u slučaju usvajanja spomenute izjave bila dokinuta. Naime, prema još uvijek neslužbenom dogovoru, država bi umjesto svećeničkih plaća Crkvi godišnje isplaćivala određeni novčani iznos, a oko deset tisuća grčkih klerika izgubilo bi status civilnih službenika. Grčka bi vlada time odgovorila na sve glasnije zahtjeve kreditora o smanjenju broja javnih službenika i uštedjela oko 200 milijuna eura.

Jedan od brojnih kritičara najavljenog plana je mitropolit Ambrozije iz Kalavryte koji je pozvao grčki kler da odbaci prijedlog kojim bi svećenicima bila uskraćena plaća iz državnog proračuna.

“U mitropoliji Kalavryta popunjeno je samo 113 od 160 mjesta, a mitropolija neće imati mogućnosti dovesti još 47 svećenika”, kazao je mitropolit Ambrozije dodavši kako dok crkve ostaju prazne, država zapošljava muftije za muslimanske vjernike i gradi džamije od novca poreznih obveznika.

“Naša Crkva proživljava progon, a ovoj ateističkoj vlasti mi smo nepoželjni. Svećenici Grčke, ustanite! Podignite transparente otpora!” oštro je kazao kalavrytski mitropolit.

Njegovo mišljenje dijeli i pirejski mitropolit Serafim koji najavljene promjene smatra pokušajem marginalizacije Crkve.

“Crkva će izgubiti status pravne osobe vezane javnim zakonodavstvom i postati privatna stvarnost, što je i cilj. Riječ je i o privatizaciji Crkve”, kazao je mitropolit Serafim naglasivši kako je nakon Drugoga svjetskog rata Crkva ostala bez više od tri tisuće četvornih kilometara zemljišta koje je država razdijelila onima koji su ostali bez krova nad glavom.

“Grčka država dođe i izigra odredbe ugovora, a Vrhovni sud kaže kako je sve u redu. Sasvim je jasno kako će nakon ovog koraka vrlo brzo uslijediti donošenje zakona kojim će financiranje Crkve biti ukinuto”, kazao je pirejski mitropolit.

Čelnik udruženja grčkih svećenika koje predstavlja većinu grčkog klera, o. Georgios Sellis, zatražio je odbacivanje ovakvog prijedloga i najavio kako će se boriti za zadržavanje aktualnog statusa grčkog klera.

Kako bi bio proveden, dogovor premijera Ciprasa i atenskog arhiepiskopa Jeronima mora dobiti “zeleno svjetlo” kabineta Vlade, grčkog parlamenta, ali i crkvenog vodstva, no sudeći prema dosadašnjim izjavama istaknutih članova grčkog klera, čini se kako će upravo ovo posljednje izostati.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net