PROGON VJERNIKA

Gotovo tisuću zločina iz mržnje počinjeno protiv kršćana u Europi tijekom 2020. godine

Broj zločina iz mržnje prema kršćanima vjerojatno je viši negoli je prijavljeno, procjenjuje se u izvješću, jer je svoje podatke iznijelo samo 11 od 57 zemalja u kojima Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi djeluje.

Matija Štahan/CNA
Foto: MikeDotta/Shutterstock

Foto: MikeDotta/Shutterstock

Prema novim podacima Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, broj zločina iz mržnje prema europskim kršćanima u 2020. godini drastično se povećao.

Njihovo izvješće, objavljeno 16. studenog, dokumentira 980 protukršćanskih incidenata, od paleža kršćanskih crkvenih objekata, oskvrnuća i krađe hostija, napada na svećenike pa do protukatoličkih napisa na crkvenom vlasništvu, piše CNA.

U 2019. godini bilo je 595 ovakvih slučajeva. No tijekom protekle godine, njihov broj u nekim se područjima znatno povećao.

Broj napada na vlasništvo tako je prošle godine, u usporedbi s 459 iz 2019. godine, narastao na 871, iako se broj napada na ljude s 80, vjerojatno zbog koronavirusa, smanjio na 56.

Najviše zločina iz mržnje prijavljeno je u Poljskoj, gdje se 2020. godine dogodio 241 incident, većinom u obliku vandalizma nad katoličkim vlasništvom zbog stajališta Crkve o pobačaju.

U izvješću su također navedene brojke od 172 incidenta u Njemačkoj, 159 u Francuskoj i 113 u Italiji. Sveta Stolica poslala je podatke o više od 150 zločina iz mržnje protiv kršćana u Europi.

Organizacija je također objavila podatke o zločinima iz mržnje iz drugih kategorija, od antisemitizma, preko rasizma do zločina iz netrpeljivosti prema seksualnoj orijentaciji. Sveukupno je riječ o 7181 zločinu.

Broj zločina iz mržnje prema kršćanima vjerojatno je viši negoli je prijavljeno, procjenjuje se u izvješću, jer je svoje podatke iznijelo samo 11 od 57 zemalja u kojima Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi djeluje.

Madeleine Enzlberger, čelnica Opservatorija za netoleranciju i diskriminaciju nad kršćanima u Beču, izjavila je kako se u medijima i politici “mržnja prema kršćanima jedva primjećuje kao sve veći i očitiji društveni problem”.

“Izvješće Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi odražava samo dio toga trenda, koji dokumentiramo godinama, pa ipak služi kao poziv na buđenje protiv ravnodušnosti i pomodnog kritiziranja kršćanstva”, dodala je.

Što se tiče Poljske kao ponajveće mete protukršćanskih napada, uglavnom zbog stajališta o pobačaju, incidenti podrazumijevaju više od stotinu grafita na crkvama, kao i vandalizaciju crkava LGBT simbolikom.

Aktivistice za ženska prava vandalizirale su spomenik nerođenoj djeci na katoličkom groblju u listopadu 2020. godine. Aktivisti za pobačaj također su vandalizirali križ na groblju koje komemorira žrtve nacionalsocijalizma, također u listopadu, stoji u izvješću.

Vjernici u molitvi pred katedralom bili su izloženi napadima aktivistica za ženska prava, koje su na njih bacale boce, kamenje i petarde, čime su ozlijedile više vjernika.

U Španjolskoj, samostan i četiri crkve vandalizirani su na Međunarodni dan žena 2020. godine, a u samostanu su aktivistice prekinule sv. misu, upadajući na nju s protukršćanskim sloganima.

Više piromanskih napada na crkve zabilježeno je u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Italiji.

Katolički svećenici u Španjolskoj zaprimili su više prijetnji smrću na društvenim mrežama u studenom 2020. godine.

Unatoč lockdownu, u 2020. godin zabilježeni su i mnogi slučajevi nasilnih napada na kršćane. Svećenika poznatog po svojoj posvećenosti migrantima i beskućnicima u blizini svoje župe u gradu Como u Italiji do smrti je izbo Tunižanin u rujnu 2020. godine.

U Velikoj Britaniji, katolički svećenik je u crkvenim prostorima napadnut i zadobio ozljede u lipnju 2020. godine. Drugi katolički svećenik u Velikoj Britaniji fizički je napadnut tijekom sprovoda u listopadu prošle godine.

Svećenik u Španjolskoj hospitaliziran je u rujnu 2020. nakon što je izboden u crkvi, a svećenik u Poljskoj izboden je u studenom 2020. godine.

Iako se broj fizičkih napada smanjio, ukupni broj napada na Katoličku Crkvu i kršćanstvo u 2020. se godini, u odnosu na 2019., zamjetno povećao.

Objavljeno: 17. studenoga 2021.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.