Google je odlučio zabraniti sve reklame vezane za irski referendum o pobačaju, oko dva tjedna prije njegova održavanja koje će biti u petak 25. svibnja. Odluka vrijedi za sve stranice koje se nalaze pod Googleovim brandom, uključujući YouTube.

Društveni komentatori su podijeljeni oko stava o ovoj odluci, no čini se kako prevladava mišljenje da će ovakva odluka više naštetiti strani koja je protiv ukidanja zakona kojim se onemogućava pobačaj.

Tako je politički komentator Pat Leahy u svome članku za Irish Times napisao kako “postoji sve veća zabrinutost među nekim skupinama koje su za ukidanje zakona kako bi se rezultat referenduma u posljednjim tjednima mogao okrenuti prema odluci da do toga, uslijed lavine online reklama, ne dođe”.

Leahy je ovu bojazan povezao i s ranije donesenom odlukom Facebooka koji je zabranio sva oglašavanja vezana uz referendum od strane oglašivača izvan Irske.

“U protekla dva tjedna, sve je više pesimizma među skupinama koje su za ukidanje zakona da im kampanja klizi iz ruku. Jučer je Gavin Sheridan tweetao da bi po njegovu mišljenju strana koja se protivi ukidanju zakona mogla pobijediti u kampanji budući da su njezina ulaganja u online promociju znatno veća od suprotne strane”, zaključuje novinar Irish Timesa.

Na sličnoj je liniji i novinar National Reviewa Michael Brendan Dougherty koji je istaknuo kako strana koja se zalaže za legalizaciju pobačaja ima znatno veći pristup tiskanim medijima i televiziji u Irskoj, te da kako su društvene mreže, i online oglašavanje općenito, bile adut protivnika pobačaja.

U zajedničkoj su izjavi tri irske pro-life grupe istaknule kako je vrlo jasno da su vlada, kao i većina medija povezanih s njom, odlučili učiniti sve što je potrebno kako bi osigurali da zakon koji zabranjuje pobačaj ne bude ukinut.

“U ovom slučaju to znači zabranjivanje kampanjama koje nisu učinile ništa protuzakonito da se oglašavaju na posve legalan način”, istaknule su okupljene pro-life udruge.

Ivo Džeba | Bitno.net