Osnivač ekumenske zajednice Bose Enzo Bianchi napustio je samostan zajednice više od godinu dana nakon što je to od njega zatražio Vatikan.

Bianchi se o svojem odlasku oglasio na Twitteru gdje svakodnevno objavljuje kratka razmatranja. Nakon što se nekoliko dana nije javljao 7. lipnja je napisao: “Nekoliko dana nisam ništa pisao i nisam vam slao misli koje su mi se pojavile u srcu. U tome me spriječio bolan i zamarajući korak”.

“Za nas starije ljude preseljenje je nezamisliv napor jer se spremamo za konačni odlazak, a ne za promjenu kuće ili zemlje”, napisao je.

Predstavnici Bosea za Crux su potvrdili da je Bianchi napustio posjed zajednice “u proteklih nekoliko dana”, ali nisu rekli jesu li i neki drugi članovi zajednice na kraju otišli s njime.

Bianchijevim odlaskom okončan je dvogodišnji proces u kojeg je bio uključen Vatikan. Apostolska vizitacija u njegovoj zajednici započela je 6. prosinca 2019. godine, a trajala je do 6. siječnja 2020. godine. U svibnju prošle godine državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin uz odobrenje pape Franje potpisao je dekret u kojem je Bianchi zamoljen da s još troje članova zajednica napusti samostan i preseli se na drugo mjesto.

Nakon odluke iz Vatikana Bianchi je ostao na posjedu zajednice više od godinu dana, a kao razlog odgode preseljenja naveo je to da nije mogao pronaći adekvatan smještaj. Naposljetku je u ožujku prošle godine intervenirao i papa Franjo organizirajući sastanak s papinskim delegatom poslanim Boseu, vlč. Amedeom Cencinijem i sadašnjim voditeljem zajednice vlč. Lucianom Manicardijem.

Kasnije je Sveti Otac poslao i pismo članovima zajednice u kojem je, između ostaloga napisao: “Papa je uz svakoga od vas. Neka vas ništa ne omete u sigurnosti vašeg poziva, njegove ljepote i povjerenja u budućnost.”

Bianchi je ovu ekumensku zajednicu osnovao 1960-ih u Bielli, koja se nalazi u sjevernoj Italiji. U zajednici žive muškarci i žene katoličke, protestantske i pravoslavne vjeroispovijesti. Zajednica je kanonski odobrena godine 2000., a podržali su je Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i Franjo. Bianchi je 2012. godine imao zapaženu ulogu na sinodi talijanskih biskupa kada se raspravljalo o novoj evangelizaciji.

U komentaru za Crux, Bianchi je kazao kako planira nastaviti tražiti drugi smještaj na selu “gdje se može živjeti samostanski život u srdačnosti prema hodočasnicima, prijateljima i ljudima koji traže.”