Prošle je subote na Općoj izbornoj skupštini dominikanskog reda fr. Gerard Francisco Timoner izabran za novog vrhovnog poglavara reda.

Pedeset jednogodišnji fr. Timoner dolazi s Filipina i 88. je po redu vrhovni poglavar, te prvi koji dolazi iz Azije.

Novi je poglavar svojoj braći rekao kako u početku nije želio prihvatiti njihov odabir, ali ga je prihvatio nakon što su ga subraća ohrabrila podsjetivši ga kako je glasanju prethodio zaziv Duha Svetoga.

U svom je obraćanju nakon izbora fr. Timoner izjavio kako se čini da Crkva danas „treba Franju i Dominika“, budući da „postoji potreba za novom evangelizacijom“ te podsjetio okupljene da su „pozvani da čine upravo to“.

Govoreći o misionarskom pozivu braće novi poglavar je izjavio: “Misija nije nešto što činimo. Ona je ono što jesmo. I ako je to jasno, sve ostalo će slijediti“, te nastavio govorom o propovjedničkom identitetu dominikanskog reda: „Mi smo propovjednici čak i kada ne propovijedamo. Mi smo propovjednici čak i kada smo u poodmakloj dobi i ne možemo više govoriti. Mi smo propovjednici čak i ako nismo zaređeni.“

„Mi smo propovjednici čak i ako smo bolesni. Mi smo propovjednici čak i ako radimo ozbiljna istraživanja sami u svojim sobama. Mi smo propovjednici kada pomažemo potrebitima. Mi smo propovjednici. To je naš identitet.”

Fr. Timoner je iskoristio priliku i kako bi ohrabrio članove reda da razgovaraju jedni s drugima kako bi prebrodili unutarnje razlike te ojačali jedinstvo kako bi njihovo poslanje bilo učinkovitije.

Gerard Francisco Timoner rođen je 1968. u filipinskom gradu Daetu, a prije nego što je izabran za vrhovnog poglavara bio je pomoćnik prethodnog poglavara za područje Azije i Pacifika.

Diplomirao je filozofiju na Filipinskom dominikanskom centru za međunarodne studije, a teologiju na sveučilištu Santo Tomas u Manili. Za svećenika je zaređen 1995. godine. Godine 2014. papa Franjo ga je imenovao članom Međunarodne teološke komisije.

Ivo Džeba | Bitno.net