Papa Franjo primio je u privatnu audijenciju budimpeštanskog mitropolita Hilariona u subotu 29. travnja, nakon predviđenih susreta drugoga dana apostolskog putovanja u Mađarsku, prenosi Vatican News.

Mitropolit Hilarion dužnost je preuzeo u lipnju 2022. nakon trinaest godina provedenih na mjestu predsjednika Odjela za vanjske crkvene poslove Moskovske patrijaršije. Ta je promjena proizašla iz niza odluka donesenih tijekom zasjedanja Svetog sinoda Ruske Pravoslavne Crkve, koji se sastao u samostanu Danilov u Moskvi, a koje su promijenile strukture nekih teritorijalnih uprava. Hilarion je također razriješen dužnosti mitropolita volokolamskog i stalnog člana Svetog sinoda Ruske Pravoslavne Crkve te rektora Instituta za napredne studije svetih Ćirila i Metoda.

Mogućnost susreta Pape s mitropolitom Hilarionom predvidio je vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni tijekom predstavljanja apostolskog putovanja u Vatikanskom tiskovnom uredu. Bruni je, međutim, naglasio da audijencije nije na dnevnom redu. Spomenuti susret „u srdačnom tonu“, izvijestila je Sveta Stolica, trajao je oko 20 minuta, uz nazočnost prevoditelja, a odvijao se u Nuncijaturi u Budimpešti, rezidenciji pape Franje tijekom boravka u Mađarskoj. Papa je pozdravio mitropolita zagrljajem i poljubio mu križ.