Francuski je parlament u utorak usvojio zakon koji omogućava lezbijkama koje žive same ili u homoseksualnoj zajednici pravo na umjetnu oplodnju. Zakon je usvojen unatoč prosvjedima stotina tisuća ljudi koji su nedavno izašli na ulice Pariza kako bi se suprotstavili propisu koji će, sasvim sigurno, zadati još jedan udarac tradicionalnom konceptu obitelji.

Zakon je izglasan u donjem domu parlamenta kojega kontrolira vlada predsjednika Emanuela Macrona i to uvjerljivom većinom. Sada će biti poslan u gornji dom, Senat, na daljnju raspravu, ali očekuje se da će proceduru proći bez problema.

Dosad, francuski je zakon dopuštao medicinski potpomognutu oplodnju za heteroseksualne parove koji su imali problema s plodnošću. Sada će država plaćati MPO za sve žene ispod 43 godine.

Protivnici predloženog zakona naglašavali su kako djeca trebaju očinsku figuru te da će bez nje obiteljska struktura biti narušena.

Također, izrazili su strah da će nakon ovog zakona uslijediti legalizacija surogatstva, kako za parove koje čine dvije žene tako i za one koje čine dva muškarca.

Donošenje ovakvoga zakona bilo je predizborno obećanje predsjednika Macrona.

Bitno.net