Stotine tisuća prosvjednika jučer se okupilo na prosvjedu u Parizu kako bi izrazilo svoje protivljenje najavljenom zakonu prema kojemu bi žene u homoseksualnom partnerstvu, kao i one koje žive same, dobile pravo na medicinski potpomognutu oplodnju uz pomoć sperme anonimnog donatora.

Protivnici predloženog zakona tvrde da djeca trebaju očinsku figuru te da će bez nje obiteljska struktura biti narušena. Također, izrazili su strah da će nakon ovog zakona uslijediti legalizacija surogatstva, kako za parove koje čine dvije žene tako i za one koje čine dva muškarca.

Glavni organizator prosvjeda, La Manif Pour Tous, na svojem je Twitter profilu objavio kako se na ulicama glavnog francuskog grada okupilo 600 tisuća ljudi, dok pojedini mediji tvrde kako je okupljenih bilo oko 100 tisuća.

Prosvjednici su držali znakove na kojima je pisalo “Tko je moj otac?”, te znakove s nacrtanom trudnicom i natpisom, “Iznajmljuje se – uskoro u Francuskoj?”.

Donji dom francuskog parlamenta već je prošlog mjeseca odobrio zakon, učinivši ga tako prvom većom društvenom reformom od kada je 2013. Francuska legalizirala tzv. homoseksualne brakove.

Inače, riječ je o zakonu koji je predsjednik Macron najavio još 2017. godine tijekom svoje izborne kampanje, pa ga se promatra i kao ispunjenje predizbornog obećanja.

Više europskih zemalja već je legaliziralo usluge umjetne oplodnje za lezbijske parove, a među njima su, između ostalih, Velika Britanija, Nizozemska, Danska, Belgija, Španjolska i Irska.

Ako se predloženi zakon usvoji, francuski zdravstveni sustav pokrivat će troškove oplodnje za sve žene mlađe od 43 godine.

Ivo Džeba | Bitno.net