Francuski biskupi pozvali su na molitvu i post, nakon što je u ponedjeljak Francuska postala prva zemlja na svijetu koja je uvrstila pravo na pobačaj u Ustav.

„Kao katolici, moramo nastaviti služiti životu od začeća do smrti, biti umjetnici poštovanja prema svakom ljudskom biću, koje je uvijek dar koji se daje svima drugima, i podržavati one koji odluče zadržati svoje dijete čak i u teškim okolnostima“, stoji u jučer objavljenom priopćenju Francuske biskupske konferencije (CEF).

Zastupnici u Narodnoj skupštini i senatori velikom većinom podržali su uvođenje pobačaja u ustav sa 780 glasova za, dok ih je protiv bilo 72. Za je glasala i predsjednica stranke ‘Nacionalno okupljanje’ Marine Le Pen.

Prelati su naglasili važnost “podupiranja onih koji odluče zadržati svoje dijete čak i u teškim situacijama” kao i pružanja podrške i suosjećanja onima ” koji su pribjegli pobačaju”.

“Pomolimo se da naši sugrađani ponovno otkriju osjećaj za život, za njegovo davanje, za primanje, za njegovo praćenje, za rađanje i odgajanje djece”, naveli su biskupi.

Biskupi su istaknuli da bi Francuska “iskazala poštovanje prema sebi da je uvela promicanje prava žena i djece” u svoj Ustav.

“Od svih europskih zemalja, pa i zapadnoeuropskih, Francuska je jedina u kojoj se broj pobačaja nije smanjio, nego se čak povećao u posljednje dvije godine”, stoji u priopćenju.

Biskupi su napisali kako “rado prenose poziv nekoliko katoličkih pokreta na post i molitvu” kao odgovor na stavljanje pobačaja u Ustav.