Jutrošnjom svetom misom u 5 sati na Križevcu završen je jubilarni 30. Festival Mladih u Međugorju.

Misno slavlje predvodio je međugorski župnik fra Marinko Šakota, a bila je to prilika za zahvaliti Bogu za sve blagoslovljene trenutke zajedništva u danima održavanja Mladifesta.

Ovogodišnji festival koji je trajao od 1. do 6. kolovoza okupio je više desetaka tisuća mladih iz cijeloga svijeta, a uz nadbiskupa Hosera, na festivalu su, između ostalih, sudjelovali i kardinal Angelo De Donatis, Papin vikar za Rim, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić te predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella.

Upravo je Fisichella predvodio sinoćnje misno slavlje u koncelebraciji sa 714 svećenika, a prijenos je uživo gledan s 2.856.000 jedinstvenih IP adresa, uz brojne kabelske televizijske kuće diljem svijeta. Prije misnog slavlja mladi su na oltar prinijeli sto metara dugo platno na kojemu su posljednjih dana ispisivali svoje molitve.

Mons. Fisichella se u propovijedi osvrnuo na evanđeosku priču o čudu umnažanja kruha, pojašnjavajući što je Isus želio reći čineći to čudo. “Prije svega, moramo vidjeti da Isus čini ovo čudo nakon što su mu javili o smrti Ivana Krstitelja. Smrt Ivana Krstitelja je za Isusa jedan dodatni znak da bi i Njega mogla čekati takva smrt. Pred smrću Ivana Krstitelja Isus razumije i svoju eventualnu smrt, ali Isus se ne boji! Isus se ne plaši snage ljudi! Isus zna da mora izvršiti poslanje koje mu je Otac povjerio i tu ima jedno prvo značenje i za nas – ne plašimo se poteškoća! Uvijek uzmimo s uvjerenjem i odgovornošću ono poslanje koje nam je Bog povjerio”, poručio je nadbiskup.

Tumačeći zatim samo Kristovo čudo umnažanja Fisichella je rekao: “Da bi se nešto dogodilo moramo nešto ponuditi. Da bi se dogodilo čudo, učenici moraju ponuditi pet kruhova i dvije ribe. Tako i mi. Moramo ponuditi svoje siromaštvo. Našu bijedu, naše granice, naša proturječja, ali Bog će to sve promijeniti jer Bog čini čudo. Bog umnaža malo kruha i malo ribe da bi svi bili nahranjeni. Predaj Bogu svoje siromaštvo i Bog će te promijeniti. To vidimo u našemu životu svaki dan.”

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim i veliki svećenički blagoslov. Na kraju je bilo i poslanje uz meditaciju. Predstavnici svih zemalja primili su simboličan dar – krunicu i hodočasnički štap iz ruku nadbiskupa Hosera i Fisichelle.

IKA | Bitno.net