Nuncij je misu predvodio u koncelebraciji s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem, još dvojicom biskupa i 95 svećenika.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije istaknuo je kako je nadbiskup Hoser bio ”prepun životnoga i profesionalnoga iskustva, stigao je u Međugorje i postao jedan od nas. Sa svojim blagim osmijehom i odlučnošću čovjeka koji zna zašto je tu, neizmjerno pobožan Gospi, bio nam je sigurno utočište nakon tolikih godina neizvjesnosti. Produžena ruka svetoga oca Franje u Međugorju”.

”A ovaj krš koji vas je prigrlio i zavolio, nastavit će odzvanjati onu drevnu Mater Dei, ora pro nobis, dok oči s nadom gledaju u kameniti obzor i raskoš zalazećega sunca, dok prsti žuljavi i dalje prevrću krunicu po rukama, dok se jutrima širi miris novoga dana. I vas ćemo se uvijek zahvalno sjetiti. Sretni smo da smo vas imali, da ste bili s nama… Zauvijek ostajete upisani u naša srca, naše živote i naše Međugorje”, kazao je fra Miljenko, prenosi Radio Mir Međugorje.

Foto: Mateo Ivanković / MIR Međugorje

Na misi su se okupili brojni župljani i hodočasnici kako bi zahvalili Bogu za nadbiskupa Hosera koji je mnogo učinio za župu Međugorje od 2017. godine. Njegove je zasluge u homiliji istaknuo nuncij Pezzuto, koji je nadbiskupa Hosera upoznao još dok je bio misionar u Ruandi, a mons. Pezzuto u to vrijeme bio tajnik u tamošnjoj Apostolskoj nuncijaturi. Osvrnuo se na neke dijelove njegove biografije, a potom izdvojio ”vrijedan doprinos koji je mons. Hoser dao ovdje, u Međugorju, u svojoj trogodišnjoj službi, najprije kao posebni izaslanik Svete Stolice, a zatim i kao apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, s poslanjem pastoralnog karaktera”.

”Izgrađuje nas njegov svećenički život, koji je živio kao čovjek pravedan, u  biblijskom smislu, duboko svjestan svoje stvarnosti – svećenika Boga Svevišnjega. U ovoj prigodi, želim naglasiti njegovu vidljivu marijansku pobožnost, koja ga je učinila posve posvećenim fenomenu Međugorja i ostvarenju pastoralnog traga koji je papa Franjo želio dati ovome mjestu”, kazao je mons. Pazzuto. Pozvao je zatim “cijeli liturgijski skup da izrazi duboku zahvalnost Bogu koji je poslao mons. Hosera u Međugorje, njegovoj redovničkoj obitelji (palotincima), njegovoj rodnoj obitelji, kao i franjevcima koji su ga prihvatili”, rekao je nuncij.

Foto: Mateo Ivanković / MIR Međugorje

”Posebno zahvaljujem fra Perici Ostojiću, koji je surađivao s mons. Hoserom tijekom posljednje tri godine, kao njegov tajnik. Sigurni smo da ga je u Raju dočekala Djevica Marija, kojoj je ovdje u Međugorju posebno služio, promičući štovanje i pobožnost Gospi u kristološkom i kristocentričnom svjetlu. Stoga povjeravamo mons. Hosera Kraljici Mira i Božjega milosrđa”, zaključio je nuncij Pezzuto.

Na kraju misnog slavlja nazočnima kardinalu, nadbiskupu i biskupima zahvalio je međugorski župnik fra Marinko Šakota: ”Hvala papi Franji što nam je poslao nadbiskupa Hosera, a hvala i mons. Hoseru za sve što je učinio za Međugorje, a to što je učinio jako je puno i od velike važnosti”.