Prekrasna priča o ljubavi prema Djevici Mariji stiže iz Birminghama, grada u saveznoj američkoj državi Alabami. U kapelicu u kojoj se slave svete mise koje prenosi američka katolička televizija EWTN jedva se može ući od mnoštva cvijeća koje su poslali gledatelji, piše NCR.

Sve je počelo kada je vlč. Joseph Mary Wolfe na Majčin dan, 10. svibnja, na kraju svete mise pozvao ljude da mole krunicu i “kao znak predanja pošalju ružu”.

Iako je bila nedjelja, već su tog popodneva lokalne cvjećare počele zaprimati brojne pozive iz SAD-a, ali i drugih zemalja, sa zahtjevima da se ruže dostave u kapelicu.

Na ideju se nadovezao vlč. John Paul Mary Zeller koji je tijekom svete mise idućeg dana gledateljima uputio prijedlog: “Ne bi li bilo prekrasno dati Našoj Gospi ružu za svaku izmoljenu krunicu, da tako ispunimo ovu kapelicu ružama?”.

Od tog trenutaka, prema riječima ove dvojice svećenika, njihov telefon nije prestajao zvoniti. “Svakih 15 minuta osiguranje bi nazvalo kako bi nas obavijestilo da je stigao još jedan buket ruža”, ispričao je vlč. Wolfe.

Do 13. svibnja kada se slavila Gospa Fatimska, njezin kip kao i dobar dio kapelice bio je preplavljen ružama, a svećenici su odlučili preusmjeriti jedan dio narudžbi lokalnom domu za starije i nemoćne čiji stanovnici već mjesecima nisu napuštali dom.

“Kada je vlč. Joseph donirao ruže domu za starije i nemoćne u Birminghamu, djelatnice su nisu mogle suzdržati emocije”, ispričao je vlč. Zeller. “Rekao im je da smo htjeli unijeti osjećaj radosti i nade starijim osobama.”

Lavina ruža upućenih Gospi imala je još jedan pozitivan učinak. Naime, cvjećari iz Birminghama bili su na rubu opstanka, budući da su zbog koronavirusa otkazana sva slavlja i sprovodi. Nakon akcije svećenika, neki od njih su počeli dobivati stotine narudžbi.

“Ljudi koji su zvali nemaju pojma kakav je to bio blagoslov za nas, kakav je utjecaj imalo na našu tvrtku. Nevjerojatno je kako Bog radi!”, ispričao je vlasnik jedne od cvjećarnica koji je rekao kako su zaprimili “najmanje 200 poziva gledatelja EWTN-a”.

Cvijeće će nastaviti dolaziti sve do kraja svibnja, Marijinog mjeseca, pa će se u kapelici morati potruditi pronaći mjesta za nove ruže, no to im je slatka briga. “Gledati kako sve ovo prekrasno cvijeće ispunja kapelu, donijelo nam je mnogo radosti”, zaključio je vlč. Wolfe.