S hodočasnicima su predsjednik Povjerenstva za redovništvo UGCC biskup Mihailo Bubniji i egzarh donjecki Stefan Meniok.

Hodočašće je započelo arhijerejskom božanskom liturgijom u crkvi Sv. Vladimira Velikog u Zaporižju. U propovijedi biskup Meniok istaknuo je: „Sanjam da će posvećene osobe jednog dana doći u Donjeck, gdje ćemo zajedno moći slaviti Boga i zahvaljivati ​​mu za slobodu. Danas možemo reći: raduj se, zemljo Zaporižja, ​​što primaš toliko posvećenih osoba koje svojom moći molitve mogu uništiti strijele zloga i zasloniti nas štitom sigurnosti. Čestitam vama, hrabri duhovni ratnici, koji se niste uplašili i došli ovdje. Zajednička molitva će nas sve obogatiti”.

Biskup je priznao da je više puta razmišljao o tome zašto je izbio rat u Donbasu. “Shvatio sam da je to potrebno da čovjek preispita svoj stil života i shvati tko je i gdje je njegova domovina. Tek tada se situacija u društvu može promijeniti”, rekao je. Egzarh Donjecka također je izrazio veliku potrebu zvanja posvećenih osoba za služenje u istočnoj Ukrajini. „Istočna Ukrajina trebala je ovakvo redovničko hodočašće.

Odjel za informiranje Ukrajinske grkokatoličke Crkve

Nastojte moliti za našu Ukrajinu u ova dva dana, tu smo najbliže granici. Ta molitva koju ćete u nadolazećim danima prinositi Bogu bit će obrambeni štit za sve nas“, pozvao je biskup Meniok redovnike UGCC.

Nakon toga su se predstavnici redovničkih zajednica u svečanoj procesiji u molitvi zaputili ulicama Zaporižja od grkokatoličke crkve Sv. Vladimira Velikog do rimokatoličkog svetišta Boga Milosrdnog Oca. Tamo se hodočasnicima pozdravnim govorom obratio biskup Zaporiško-kharkivske biskupije Rimokatoličke Crkve u Ukrajini Jan Sobilo. “Ovo je zaista povijesni događaj. Posebna je vaša molitva u Zaporižju, na zemlji gdje dugih godina prisutnost Katoličke Crkve nije bila priznata. Svaki vaš potez ovdje je pobjeda nad militantnim ateizmom koji ovdje prevladava dugi niz godina. Mračne sile prosvjeduju protiv mira u Ukrajini i Europi. Daj Bože da naša molitva prosvijetli velikane ovoga svijeta“, rekao je biskup Sobilo.

Hodočašće monaštva nastavljeno je molitvom u svetištu Boga Milosrdnog Oca i konferencijom o socijalno-kršćanskom služenju na kojoj je glavni predavač bio vlč. Andriy Nahirnyak, zamjenik voditelja Odjela za socijalnu službu UGCC.

Odjel za informiranje Ukrajinske grkokatoličke Crkve

U Ukrajini se tradicionalno održava hodočašće redovništva u povodu Dana posvećenih osoba. Organizator hodočašća je Patrijaršijsko povjerenstvo UGCC za redovništvo. Ovogodišnja je tema “Tko spasi svoj život, izgubit će ga” (Mt 10,39). U službi bližnjemu iz ljubavi čovjek doista pronalazi svoj život. U vremenima nesigurnosti redovništvo u Ukrajini nastoji biti podrška svome narodu. Kako je istaknula s. Mahdalyna Vytvytska, OSBM, zamjenica voditelja Povjerenstva za redovništvo UGCC:  „Ovim hodočašćem želimo pokazati mještanima da smo uz njih i u ovako teškim trenucima. Želimo zajedno moliti i pokazati da je Gospodin iznad svih ljudskih okolnosti i da nisu sami. Ovim jednostavnim pothvatom nastojimo ostvariti malu misiju – svjedočiti život s Bogom na ovim područjima kojima je to najpotrebnije. Time će se ojačati i mjesna zajednica UGCC.“

Ukrajinska grkokatolička Crkva, osim biskupija u zapadnoj i centralnoj Ukrajini, uključuje također četiri jedinice na istoku zemlje, to su Donjecki, Kharkivski, Odeski i Krimski egzarhat. Prema podacima od 2015. godine Donjecki egzarhat ima 68.900 katolika o kojima u 63 župe pastoralno skrbi 45 svećenika, petorica jeromonaha, šestorica redovnika i sedam redovnica, navodi se na mrežnim stranicama UGCC.