RADOST ZA CRKVU

[FOTO] Pobjeda vjere: Prva pričest u gradu koji živi u stalnoj opasnosti od ubojica Islamske države

Vjernici iračkog grada Alkošu na Veliku Gospu proslavili su “povijesni događaj”

Izvor: saint-adday.com

Unatoč opasnosti od Islamske države, više od 700 vjernika u zajedništvu sa patrijarhom Kaldejske katoličke Crkve Louisom Raphaelom I. Sakom i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama iračkog grada Alkoša, na Veliku Gospu  proslavilo je “povijesni događaj”. Riječ je o proslavi prve svete pričesti koju je toga dana primilo stotinjak malenih vjernika.

Za ovaj povijesni kršćanski  grad, udaljen 50-tak kilometara od Mosula, snažnog džihadističkog uporišta, te njegove stanovnike, ovim je slavljem, prema riječima pomoćnog biskupa Basila Yalda,  “ojačana nada i želja za mirom i normalnim životom”.

Svetu misu predvodio je patrijarh Sako koji je vjernike potaknuo i ohrabrio da ne napuštaju svoju zemlju, već da ostanu i pomognu njegovu obnovu, jer “kršćanska baština mora biti očuvana”.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Alkoša nadaju se kako će se njihov život uskoro normalizirati, te kako će čitava Pokrajina Niniva uskoro biti oslobođena, a njezini stanovnici koji su privremeni smještaj pronašli u Alkošu, konačno moći krenuti svojim kućama koje su napustili u bijegu pred islamistima.

Zahvaljujući pomoći različitih crkvenih organizacija, osigurana je pomoć za gotovo 500 izbjegličkih kršćanskih obitelji kao i 1200 obitelji koje oduvijek žive u gradu. Na prvom mjestu svoju pomoć pružila je Zaklada papinskog prava “Pomoć Crkvi u nevolji”  ostvarivši projekte u Iraku, vrijedne 20 milijuna i 500 tisuća eura.

“Jedino se Crkva skrbi za ove obitelji, pružajući potporu i potičući. Crkvena je potpora vrlo važna, poglavito mladima koji su pali u očaj, vidjevši da im je život uništen – rekao je kaldejski biskup Mikha Pola Maqdassi.

Nakon proslave prve pričesti, patrijarh Sako uputio se u Kirkuk gdje je u katedrali Presvetog Srca, zajedno sa oko tisuću vjernika, proslavio Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nakon misnog slavlja blagoslovio špilju Blažene Djevice Marije.

Premda je, nakon godina sukoba i nasilja, situacija konačno mirna, Patrijarh je tijekom slavlja molio za mir i potaknuo vjernike da ne prestaju moliti na ovu nakanu te za budućnost svoje Domovine.

Pogledajte galeriju fotografija iz Alkoša!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 23. kolovoza 2016.

Možda vam se svidi