Unatoč opasnosti od Islamske države, više od 700 vjernika u zajedništvu sa patrijarhom Kaldejske katoličke Crkve Louisom Raphaelom I. Sakom i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama iračkog grada Alkoša, na Veliku Gospu  proslavilo je “povijesni događaj”. Riječ je o proslavi prve svete pričesti koju je toga dana primilo stotinjak malenih vjernika.

Za ovaj povijesni kršćanski  grad, udaljen 50-tak kilometara od Mosula, snažnog džihadističkog uporišta, te njegove stanovnike, ovim je slavljem, prema riječima pomoćnog biskupa Basila Yalda,  “ojačana nada i želja za mirom i normalnim životom”.

Svetu misu predvodio je patrijarh Sako koji je vjernike potaknuo i ohrabrio da ne napuštaju svoju zemlju, već da ostanu i pomognu njegovu obnovu, jer “kršćanska baština mora biti očuvana”.

Stanovnici Alkoša nadaju se kako će se njihov život uskoro normalizirati, te kako će čitava Pokrajina Niniva uskoro biti oslobođena, a njezini stanovnici koji su privremeni smještaj pronašli u Alkošu, konačno moći krenuti svojim kućama koje su napustili u bijegu pred islamistima.

Zahvaljujući pomoći različitih crkvenih organizacija, osigurana je pomoć za gotovo 500 izbjegličkih kršćanskih obitelji kao i 1200 obitelji koje oduvijek žive u gradu. Na prvom mjestu svoju pomoć pružila je Zaklada papinskog prava “Pomoć Crkvi u nevolji”  ostvarivši projekte u Iraku, vrijedne 20 milijuna i 500 tisuća eura.

“Jedino se Crkva skrbi za ove obitelji, pružajući potporu i potičući. Crkvena je potpora vrlo važna, poglavito mladima koji su pali u očaj, vidjevši da im je život uništen – rekao je kaldejski biskup Mikha Pola Maqdassi.

Nakon proslave prve pričesti, patrijarh Sako uputio se u Kirkuk gdje je u katedrali Presvetog Srca, zajedno sa oko tisuću vjernika, proslavio Svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nakon misnog slavlja blagoslovio špilju Blažene Djevice Marije.

Premda je, nakon godina sukoba i nasilja, situacija konačno mirna, Patrijarh je tijekom slavlja molio za mir i potaknuo vjernike da ne prestaju moliti na ovu nakanu te za budućnost svoje Domovine.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net