Nakon gotovo tri mjeseca opsade, filipinska vojska oslobodila je katedralu od islamista koji su ju zaposjeli 23. svibnja, te gotovo uništili njezinu unutrašnjost. Oltar katedrale u potpunosti je razrušen, kipovima razbijene glave, a zidovi izrešetani mecima.

Vijest o uništavanju i spaljivanju katedrale objavljena je na internetu, a snimku koja prikazuje ovaj barbarski čin objavila je agencija Amaq koja podržava spomenutu terorističku organizaciju. Nakon ulaska u katedralu militanti su oteli svećenika, desetoro vjernika te troje zaposlenika crkve.

Članica gradskog vijeća Zal Alonto nije krila zadovoljstvo oslobođenjem katedrale, kao i najveće gradske džamije, te naglasila kako sukobi u Marawiju nisu religijske naravi.

– Ovdje nema sukoba između muslimana i kršćana. Ove dvije zajednice zajednički rade na ponovnoj uspostavi zakona i reda u Marawiju – kazala je Alonto u razgovoru za Pomoć Crkvi u potrebi.

Lokalni biskup rekao je kako je prvi cilj nakon oslobođenja okupiranih dijelova Marawija “obnova kršćanske zajednice i dobrih odnosa s muslimanima”, a potom i obnova katedrale.

– U svojem djelovanju nećemo gledati jesu li oni kojima je potrebna pomoć kršćani ili muslimani… Pomažemo svima jer nam Gospodin tako govori, jer su to naša braća i sestre. Pomažemo zato što je to potrebno, a gdje god je potreba, onamo nas Gospodin šalje – kazao je biskup della Peña.

Prema medijskim izvješćima, 40-ak islamističkih terorista još uvijek drži pod okupacijom mali dio grada Marawija, kao i 56 kršćana koje su zatočili prilikom osvajanja grada.

Podsjetimo, gotovo 400 militanata upalo je u grad Marawi 23. svibnja, nakon što su odbacili napad filipinske vojske na skrovište Isnilona Hapilona, vođe terorističke organizacije povezane s ISIL-om.

Molimo za otete kršćane i njihovo oslobađanje!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net