Nakon višemjesečnih borbi, stanovnici filipinskog grada Marawija konačno se vraćaju svojim domovima. Među prvim povratnicima je i biskup Edwin de la Peña koji se nakon osam mjeseci vratio u svoju katedralu. Biskup je slomljena srca ušao u katedralu i u tišini se pomolio, klečeći pred uništenim glavnim oltarom, objavljeno je na web stranici organizacije Pomoć Crkvi u potrebi, čiji su predstavnici bili u biskupovoj pratnji.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine, nakon tri mjeseca opsade, filipinska vojska oslobodila je dijelove grada Marawija. Oslobođena je i katedrala svete Marije čija je unutrašnjost potpuno uništena kada je 23. svibnja gotovo 400 terorista islamističke skupine Maute upalo u grad. Oltar katedrale je razrušen, kipovima razbijene glave, a zidovi izrešetani mecima. Nakon ulaska u katedralu militanti su oteli svećenika, desetoro vjernika te troje zaposlenika crkve.

U akciji Vladinih snaga sredinom rujna prošle godine zajedno s još jednim taocem oslobođen je o. Teresita Suganoba zvani „Chito“, vikar apostolske prelature Marawija.

U sukobima islamista i Vladinih snaga stradalo je više od tisuću ljudi, većinom džihadista, a oko pola milijuna stanovnika je raseljeno.

Prema izvješću humanitarnih organizacija, militanti su zarobili brojne civile, većinom kršćane, te ih mučili, izrabljivali, seksualno iskorištavali, koristili ih kao živi štit, te prisiljavali na proizvodnju oružja.

Grad je pretrpio ogromnu materijalnu štetu, a prema procjenama filipinskih vlasti za obnovu Marawija bit će potrebno više od 50 milijardi dolara. Riječ je o gradu u kojem je prije sukoba živjelo oko 400 tisuća ljudi, većinom muslimana, a koji su trenutačno raseljeni po okolnim područjima.

Početkom listopada u katedrali sv. Marije služena je sveta misa – prva nakon četiri mjeseca opsade. Konačnim okončanjem sukoba omogućen je povratak stanovništva i početak obnove razrušenog grada.

Biskup Edwin de la Peña rekao je kako je prvi cilj nakon oslobođenja okupiranih dijelova Marawija “obnova kršćanske zajednice i dobrih odnosa s muslimanima”, a potom i obnova katedrale.

– U svojem djelovanju nećemo gledati jesu li oni kojima je potrebna pomoć kršćani ili muslimani… Pomažemo svima jer nam Gospodin tako govori, jer su to naša braća i sestre. Pomažemo zato što je to potrebno, a gdje god je potreba, onamo nas Gospodin šalje – kazao je biskup Marawija u razgovoru za Pomoć Crkvi u potrebi.

Molimo za filipinske kršćane!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net