Katolička Crkva nedavno je proslavila svetkovinu Velike Gospe, a toga su se dana brojni hodočasnici uputili u različita marijanska svetišta diljem svijeta. Tako je bilo i u dalekom Vijetnamu, zemlji u kojoj je broj katolika, unatoč represiji komunističkog režima, u stalnom porastu.

U svetištu Naše Gospe od La Vanga u provinciji Quảng Trị, okupilo se oko 80 tisuća vjernika iz različitih krajeva Vijetnama, piše AsiaNews. Svečanu svetu misu predvodio je predsjednik Vijetnamske biskupske konferencije nadbiskup Nguyên Chi Linh koji je izrazio oduševljenje velikim brojem okupljenih vjernika, te nadu kako će radovi na obnovi svetišta uskoro biti okončani.

Svetište La Vang izgrađeno je 1798. godine, nakon ukazanja Blažene Djevice Marije. U vrijeme progona, vijetnamski katolici utočište su tražili su prašumama u kojima su često obolijevali. Prema predaji, jednoj skupini katoličkih izbjeglica ukazala se Gospa odjevena u tradicionalnu vijetnamsku odjeću, te ih ohrabrila u vjeri.

Svjedočanstva očevidaca ukazanja u La Vangu bila su pohranjena u biskupskom arhivu u Hueu, ali su uništena u ustancima 1833. i 1861. godine. Premda ukazanje nije službeno priznato, godine 1961. južnovijetnamski su biskupi, prigodom ponovnog ujedinjenja zemlje i nastupa vjerskih sloboda, pokrenuli gradnju velike bazilike za cijelu zemlju te La Vang proglasili nacionalnim marijanskim svetištem.

Papa Ivan XXIII. tu je baziliku proglasio „bazilikom minor“, unutrašnjost i okoliš crkve bogato su bili urešeni, uz samo svetište bilo je podignuto više zgrada za hodočasnike te održavanje duhovnih vježbi, a u crkvi je bio podignut i oltar od dragoga kamena. No, u tijeku drugoga vijetnamskog rata 1972. godine čitav je kompleks bazilike u La Vangu, koja se nalazila u središtu sukoba, posve uništen. Preživio je jedino zvonik koji i danas svjedoči i podsjeća na snagu vjere koju nisu uništili nikakvi progoni i patnja. Svetište je odoljelo i komunističkoj vlasti koja je učinila sve kako bi spriječila hodočašća, te na koncu ipak odustala. U Vijetnamu danas živi preko osam milijuna katolika, a unatoč represiji komunističkog režima njihov je broj u stalnom porastu.

Ovih je dana u Vatikanu održan i Osmi susret radne skupine Svete Stolice i Socijalističke Republike Vijetnam, na kojem su se obje strane složile da su posljednjih godina ostvareni pozitivni koraci na području vjerske slobode u Vijetnamu.

Vijetnamsko izaslanstvo istaknulo je da njihova država sve više implementira konsekventnu politiku „poštovanja i jamstva vjerskih i religijskih sloboda i stvaranja povoljnih uvjeta za djelatnosti i razvoj katoličkih zajednica u Vijetnamu“. Izaslanstvo Svete Stolice odalo je, pak, priznanje „podršci koju vijetnamska država daje Katoličkoj Crkvi“ i potvrdilo želju katoličkih vjernika da budu “dobri katolici i dobri građani” kako bi dali djelotvorni prinos razvoju i općem dobru Vijetnama, „ostajući pritom vjerni crkvenom nauku i poštujući zakone zemlje“.

Izaslanstva su se složila oko mogućnosti daljnjega unapređenja vatikansko-vijetnamskih odnosa u skoroj budućnosti, i osobito uređivanja statusa rezidirajućeg papinskoga predstavnika i njegova ureda u Vijetnamu, kako bi se što prije omogućilo uvođenje službenoga nuncija u Vijetnamu. Obje su strane također potvrdile svoja nastojanja za nastavak dijaloga na temelju povjerenja i poštovanja dogovorenih načela bilateralnih odnosa te istaknule „važnost unaprjeđivanja kontakata i na višim razinama“.

Pogledajte fotogaleriju s proslave Velike Gospe u svetištu La Vang!

Miodrag Vojvodić, IKA| Bitno.net