I četvrti dan 32. Međunarodnog molitvenog susreta mladih (Mladifest), u srijedu 4. kolovoza, započeo je u 10 sati jutarnjom molitvom koju je predvodio međugorski župnik fra Marinko Šakota i zazivom Duha Svetoga, izvještava mrežni portal Radiopostaje Mir Međugorje.

Potom je mladima svoju katehezu izgovorio fra Bojan Rizvan, mladi svećenik iz Zadra. On je na početku kazao kako je na današnji dan prije sedam godine prvi put, kao mladomisnik, slavio svetu misu u Međugorju, naglasivši kako je Međugorje mjesto u kojem se odvija providnost, a mladost vrijeme izbora i vrijeme u kojem biramo smjer svoga života.

”A svi su pravci mogući… Mladost je vrijeme biranja i normalno je da u tom vremenu mladosti bujaju naša pitanja. Ako imaš pitanja i mlad si, to znači da si zdrav. Ako imate srce koje ljubi, ono je u stanju postaviti i prava pitanja. Mladi se često zapetljaju u postavljanju pitanja. Život nisu samo pitanja. Život je stvarnost. Ne treba puno razmišljati. Treba živjeti. Često mladima kažem: ‘Prestani više razmišljati! Donesi neku odluku!’ Najgore mladima u stanju razmišljanja je da upadnu u dvojbu. Život u dvojbi je najopasnija stvar u životu mladih ljudi, jer dvojbe su plodno tlo za djelovanje đavla. Trebamo krenuti, a ne se neprestance nećkati. Nećkanje je očitovanje mlakosti, a očitovanje mlakosti pokazuje našu nezrelost”, kazao je fra Bojan.

Foto: Mateo Ivanković

Na kraju svoje kateheze rekao je kako je dobro da sami sebe zapitamo: ”Kakvi mi odlazimo nakon susreta s Kristom?” Napomenuo je da smo mi pozvani biti navjestitelji Radosne vijesti, a onda zaključio kako ”mladost nije stvar godina, nego svijest svježine srca”

Nakon njega svjedočanstvo mladima o svom životnom putu i obraćenju imao je reper Gullerom Esteban – Grillex.

Večernju misu predvodio biskup biskupije Alessandria della Paglia u Italiji mons. Guido Gallese

Program se nastavio od 17 sati svjedočanstvima mladića i djevojaka iz zajednice Cenacolo, koji su nakon mise prikazali svoj film. Večernji molitveni program na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova počeo je, kao i svakog dana, molitvom krunice, nakon čega je svetu misu predslavio je biskup biskupije Alessandria della Paglia u Italiji mons. Guido Gallese. U koncelebraciji je bio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i još 332 svećenika.

Foto: Mateo Ivanković

U svojoj homiliji govorio je o odlomku iz Knjige brojeva u kojem Mojsije šalje izvidnicu u Obećanu zemlju da je istraže, da vide kakvi su uvjeti da bi oni u nju mogli ući… Kada se vrate pripovijedaju o onome što su njihove oči vidjele, ali su ispripovjedili i ono što je vidjelo njihovo srce pa su neki rekli: ‘Možemo otići i zauzeti tu zemlji’, a drugi su pak rekli: ‘Ne! To je jedna prekrasna zemlja puna plodova, ali i puna divova. Stoga ne možemo otići zauzeti tu zemlju jer smo u njihovim očima mali kao skakavci’.

”Naravno da u toj zemlji nije bilo divova, ali kad se mi bojimo onda taj strah čini probleme ogromnima, a ovi su se bojali. I stoga su pisali stvari upravo na taj način”, kazao je biskup Gallese, a onda na oduševljenje nazočnih poručio: ”Dragi mladi, ne bojte se!”

Strah je suprotan vjeri, ili bolje rečeno – vjera je suprotna strahu

”To je rekao sveti Ivan Pavao II. Na početku svoga pontifikata. ‘Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!’ Kad se bojimo gubimo cilj u svome životu i taj narod gubi Obećanu zemlju. Ako nekada u životu želimo otići negdje ne trebamo se bojati. Nikada!”, kazao je mons. Gallese te pojasnio – zašto je toliko važno ne bojati se?

”Zato jer je strah suprotan vjeri, ili bolje rečeno vjera je suprotna strahu”, kazao je on te se osvrnuo i na ulomak iz Evanđelja u kojem Isus spava u lađi dok bijesni oluja, koju on zaustavlja kada su ga probudili preplašeni učenici.

Foto: Mateo Ivanković

”Isus od nas traži veliku vjeru. Kad se mi bojimo i posljedično pogriješimo i nemamo vjere, trebamo reći sagriješili smo. Trebamo se sjećati Božjih djela. Psalam kaže: ”Zaboraviše brzo djela njegova, ne uzdaše se u volju njegovu”. Moramo se prisjetiti da je Bog uz nas i traži da imamo povjerenja u Njega u našem životu čak i u situacijama kada izgleda da naša lađa tone. Nama se čini da Boga nema, da Bog spava, da se Bog za nas uopće ne zanima, ali On je uvijek spreman spasiti nas, samo mi trebamo imati vjeru”, kazao je biskup Guido Gallese, pozvavši na kraju da darujemo svoj život Isusu, ”siguran da će nam On darovati ozdravljenje i spasenje”.

Župnik fra Marinko Šakota pročitao poruku mladima bečkog kardinala Christopha Schönborna

Nakon svete mise fra Marinko Šakota pročitao je poruku mladima koju je i ove godine uputio bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, objavio je u srijedu 4. kolovoza radio-medjugorje.com – mrežni portal Radiopostaje Mir Međugorje.