„Stepinac – kardinal i njegova savjest“, dokumentarni film Višnje Starešine o hrvatskom blaženiku, bit će prikazan ovu nedjelju na Festivalu NNW u poljskom gradu Gdynia.

Film se natječe u međunarodnoj festivalskoj konkurenciji dokumentarnih filmova.

Na isti dan kada će biti prikazan film o Stepincu (27. rujna), posjetitelji festivala moći će gledati i češki film „Kalež posvećenja“ o kardinalu Štěpánu Trochti i njegovoj borbi za slobodu vjere u komunističkoj Čehoslovačkoj.

Nakon dva filma o prelatima i borbi protiv totalitarizama bit će održan panel „Crkva i sloboda. Oslobođenje komunističkog bloka“. Na panelu će o ulozi Crkve u suprotstavljanju komunizmu u kontekstu Srednje Europe progovoriti dr. Jarosław Szarek, predsjednik Instituta nacionalnog sjećanja (državna ustanova koja se bavi istraživanjem komunističkih i nacističkih zločina), dr. Petr Blažek, predsjednik Češkog instituta za istraživanje totalitarnih zločina, prof. Jan Żaryn, poljski povjesničar, dr. Pal Atilla llles, zamjenik mađarskog veleposlanika u Poljskoj i hrvatski novinar i publicist Goran Andrijanić.

Festival NNW (punim imenom Festiwal Niepokorni Niezłomni Wyklęci) već 13. godinu zaredom prikazuje filmove koji prikazuju povijest borbe protiv dvaju europskih totalitarizama – nacističkog i komunističkog.

Ove godine program festivala obogaćen je i konkurencijom igranih filmova.

„Naš Festival je mjesto susreta za stvaraoce koji smatraju važnim zajednicu i njezin identitet, smatraju važnim nacionalne vrednote. Želimo stvoriti mjesto s posebnim, skoro obiteljskim ozračjem“, objasnio je medijima direktor Festivala Filmowego NNW Arkadiusz Gołębiewski.

Projekcija Starešininog filma o našem blaženiku na ovome festivalu koji okuplja intelektualce i autore iz cijele Europe bit će važan prilog širenju istine o hrvatskom kardinalu.