Biskup grada Caloocana na Filipinima Pablo Virgilio David oštro je kritizirao predsjednika države Rodriga Dutertea koji je zabranio vjerska okupljanja dopustivši teretanama i lječilištima poslovanje s ograničenim kapacitetom na dva tjedna u gradu Metro Manila i četiri susjedne provincije, piše Rappler.

Biskup glasovit po akademskom proučavanju Biblije i beletristici oglasio se na svojem profilu na Facebooku:

“Unatoč našemu držanju strogih mjera, zatvorili ste naše crkve u vrijeme najsvetijih dana u godini i dopustili rad na 70 posto kapaciteta u fintes centrima i 50 posto u radnjama za osobnu njegu, uključujući i kupke?!!! U redu. Neka se Bog smiluje vašim dušama!”

David je dodao kako je odluka donesena “trenutačno, bez i tračka dijaloga”. Biskup Caloocana se, naime, nadao da će crkve na Filipinima dobiti mogućnost biti barem djelomice otvorenima (30 posto kapaciteta), uz držanje higijenskih protuvirusnih mjera.

“Ako ovo nije povratak potpunog ‘zatvaranja’, zašto zabraniti vjerska okupljanja? Nije li to kršenje vjerskih sloboda?” zapitao se biskup.

David je ovu kritiku uputio nakon što je Duterteova vlast zabranila masovna okupljanja, uključujući i vjerske susrete, u razdoblju od 22. ožujka do 4. travnja.

Vlast je proglasila ova ograničenja, zajedno s drugim mjerama, kao odgovor na rekordni porast broja ljudi zaraženih virusom Covid-19 na Filipinima. Novozaraženih je u ponedjeljak 22. ožujka bilo više od 8000, što je najveća brojka od početka pandemije.

Slični pokušaji obuzdavanja pandemije na Filipinima provodili su se i 2020. godine, kada su vlasti ograničile broj vjernika u crkvama, neovisno o njihovoj kvadraturi, na deset.

“Vjeru se tretira nepošteno i nejednako. Naše mjere ‘socijalnog distanciranja’ u crkvenim klupama su spremne. Higijenski protokoli na razini. Naši vjernici nose maske kada napuste svoje domove. Oni to shvaćaju kao katoličku moralnu obvezu. Izražavaju svoju vjeru poštujući karantenu i mjere. Ovo je nepravedna i nemoralna restrikcija slobode pojedinca na pristup bogoslužju”, ustanovio je tada lingayensko-dagupanski nadbiskup Socrates Villegas.