Katedrala

Filipinski Kongres je usvojio zakon kojim se spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, odnosno blagdan Male Gospe, proglašava nacionalnim praznikom. Budući da je blagdan Bezgrešnog začeća 2017. godine proglašen neradnim praznikom, blagdan Male Gospe, ako to odobri filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, trebao bi postati drugi nacionalni marjanski praznik u ovoj otočnoj državi, donosi Aleteia.

Kongresmen Rodolfo Farinas, koji je sudjelovao u pisanju zakona, izjavio je kako će ovaj praznik svim katolicima omogućiti „štovanje i slavljenje njihove predanosti Blaženoj Djevici Mariji“. UCA News javlja kako je prijedlog novog državnog praznika naišao na odobravanje većine katoličkih vođa u zemlji.

Biskup Balange Ruperto Santos smatra kako ovaj zakon dodato pokazuje filipinsku odanost Bogu i Majci. Dodao je kako su zakonodavci učinili ono što Filipinci već odavno osjećaju u srcu: Filipini pripadaju Majci Božjoj. Nadbiskup Fernando Capalla, umirovljeni prelat Davaa, javno je preispitao je li mudro politizirati katolički blagdan. „Zbog čega čisto katoličko vjersko slavlje pretvaramo u državni praznik“, upitao se biskup Capalla.

Inače, filipinski predsjednik Duterte u posljednje vrijeme ima loše odnose s Katoličkom Crkvom, i to ponajviše zbog toga što su ga crkvene vođe kritizirale zbog izvansudskih smaknuća dilera. Filipinska vlada je objavila kako je otkako je Duterte došao na vlast, 2016. godine, ubijeno 5176 osoba koje se povezuju s drogom.

Međutim, razne organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde kako taj broj ne uključuje još 20 tisuća ubojstava koje je filipinska policija proglasila „smrtnim slučajevima koji su još pod istragom“. Duterte je u svojim javnim nastupima poticao nasilje nad katoličkim svećenicima, a prošle godine na Filipinima su ubijena čak tri svećenika.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net