Foto: ScreenshotBerlinska farmaceutska komora najavila je žalbu protiv sudske presude kojom je utvrđeno da Andreas Kersten nije prekršio zakon time što je odbio prodavati pilule za dan poslije.

Prema pisanju organizacije Alliance Defending Freedom (ADF), čiji pravni tim radi na ovom slučaju, riječ je o prvoj presudi nekog njemačkog suda o ovom pitanju, pa je time njezin značaj velik za sve farmaceute u Njemačkoj.

Odnedavno umirovljeni Andreas Kersten bio je vlasnik ljekarne u Berlinu u kojoj, zbog svojih uvjerenja, nije držao niti prodavao pilule za dan poslije koje mogu spriječiti ugradnju embrija u maternicu te uzrokovati smrt nerođenog djeteta.

Govoreći o razlozima za takvu odluku, Kersten, inače katolik, rekao je kako uvijek ima na umu da potencijalno ispred sebe nema samo jedan život, nego dva života: život djeteta i život majke, te da želi „zaštiti oba“.

Nakon što ga je netko prijavio Berlinskoj farmaceutskoj komori, ona je 2018. odlučila podignuti tužbu protiv njega, a sud je 16. siječnja ove godine prvostupanjskom presudom utvrdio da je farmaceut imao pravo postupati prema savjesti. Komora je najavila žalbu na presudu.

Komentirajući slučaj Andreasa Kerstena, pravni savjetnik ADF-a Felix Böllmann je izjavio:

“Nitko ne bi smio biti prisiljen birati između svoje savjesti i profesije. Pravo na priziv savjesti farmaceuta često se, ponekad namjerno, loše definira u nacionalnom zakonodavstvu. Ipak, pravo na djelovanje u skladu sa savješću je temeljno pravo i farmaceuti bi trebali biti zaštićeni. Osobna uvjerenja i savjest utječu na sva područja života pojedinca i nisu jednostavno isključeni u profesionalnom okruženju.“

„Farmaceut u Berlinu suočen je sa sudskim postupkom zato što je odlučio djelovati u skladu sa savješću. Prvostupanjskom odlukom sud je prepoznao da nije prekršio zakon te da ne bi trebao biti prisiljen djelovati protiv osobnih uvjerenja. Nadamo se da će žalbeni sud potvrditi pozitivan rezultat i poslati još snažniju poruku da se prava savjesti moraju poštovati”, rekao je Böllmann.

Ovo nije prvi put da Kersten ima problema zbog svojeg nastojanja da ne ugrožava nerođeni život. Godine 2014. skupina samoprozvanih članova antifašističkog pokreta vandalizirala je njegovu ljekarnu poručivši da „svatko tko zbog djelovanja u skladu sa savješću odbacuje ženska prava na odlučivanje ne treba biti iznenađen ako i njegova ljekarna bude vandalizirana zbog djelovanja u skaldu sa savješću“.

Ivo Džeba | Bitno.net