Pročelnik odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne Crkve mitropolit Hilarion smatra da tzv. Putinova lista predstavlja direktan pritisak na ruske vlasti i glasačko tijelo, piše Interfax Religion.

“Taj dokument u svakom slučaju predstavlja uplitanje u izborni proces, ali i u samu rusku vlast”, tvrdi mitropolit Hilarion. Međutim, uvjeren je da ovaj američki potez neće štetiti državi, ruskoj aktualnoj vlasti i nadolazećim izborima.

SAD su krajem siječnja objavile listu od 200 ljudi, odnosno 114 političara i 96 oligarha, koje su prozvali bliskim suradnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ta lista, koja se sastoji od sedam stranica, predstavlja dio zakona o sankcijama protiv protivnika SAD-a, ali i poziv na kažnjavanje Moskve zbog uplitanja u američke izbore 2016. godine.

Na listi se nalaze ruski premijer Dmitri Medvedev, potpredsjednik Dmitrij Rogozin, nekoliko ministara, visokih državnih dužnosnika, direktora državnih kompanija i oligarha, koji su navodno imali koristi od Putinove vlasti. U Moskvi se već danima raspravlja o mogućem ruskom odgovoru na ovaj američki dokument, ali mitropolit Hilarion smatra da Putinovu listu treba ignorirati.

Rašeljka Zemunović  | Bitno.net