Misao na mlade u Bosni i Hercegovini, a posebno na mlade Ukrajince, “našu braću i sestre potlačene bombama i strahom” i u “mnogim drugim dijelovima svijeta koji rade na ostvarenju snova o miru”, pratila je putovanje nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, vatikanskog tajnika za odnose s državama, u Bosnu i Hercegovinu od 17. do 20. ožujka. Nadbiskup je u Sarajevo stigao prošlog četvrtka u pratnji Janusza Błachowiaka, savjetnika Nuncijature u Državnom tajništvu.

Sastanak s ministricom vanjskih poslova

Nakon dolaska u zračnu luku, dočekan od strane izaslanstva, mons. Gallagher je imao bilateralni sastanak s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, koja ga je u veljači pozvala da posjeti zemlju. Razgovori su bili srdačni, također održani u kontekstu nadolazeće tridesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine. Posebno je izražena zahvalnost za pozitivne bilateralne odnose i doprinos mjesne Crkve bosanskohercegovačkom društvu. U tom kontekstu osobito je bilo riječi o provedbi potpisanih sporazuma između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine te o situaciji u katoličkoj zajednici. Nadbiskup Gallagher i njegova kolegica potom su se usredotočili na unutarnju stvarnost zemlje, ponovno potvrđujući potrebu promicanja pravno-socijalne jednakosti svih građana koji pripadaju svakom konstitutivnom narodu, kao i važnost dijaloga za prevladavanje trenutne institucionalne krize, izvlačeći pouke iz ne tako davne prošlosti. Nije nedostajao ni fokus na neka regionalna pitanja, uključujući situaciju u zemljama zapadnog Balkana, proširenje Europske unije, rat u Ukrajini, kao i situaciju migranata i izbjeglica. Naposljetku, ponovljena je potpora Svete Stolice Bosni i Hercegovini na putu prema punom jedinstvu obitelji europskih naroda.

Misa “za mir” u Sarajevu

Istog dana, u Nuncijaturi, mons. Gallagher se susreo i s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom i Angelinom Eichhorst, direktoricom za Europu i središnju Aziju u Europskoj službi za vanjske poslove, u pratnji veleposlanika Europske unije u Sarajevu Johanna Sattlera. Potom je tajnik za odnose s državama predvodio misu “za mir” u sarajevskoj katedrali, podsjetivši u svojoj homiliji da je Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se susreću, a ponekad i sukobljavaju različite kulture i tradicije, posebno potreban dar mira i graditelja mira. Prvi dan putovanja završio je večerom koju je ponudila ministrica Turković, a kojoj su nazočili službenici ministarstva i predstavnici mjesne Crkve.

Misao mladim “graditeljima mostova”

U petak 18. ožujka održan je niz bilateralnih sastanaka s članovima Kolegijalnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sa Zoranom Tegeltijom, predsjednikom Vijeća ministara, s pojedinim predstavnicima Parlamentarne skupštine. Po dolasku u Banju Luku, Gallagher se u ordinarijatu u pratnji svojih suradnika susreo s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. Potom je u Katedrali slavio svetu misu “za pomirenje” uputivši misao mladima svih zemalja, posebno Ukrajincima: “Mladi, koji su budućnost ove zemlje, ove Crkve, cijelog svijeta, su graditelji mostova pomirenja, stoga su pozvani, u pratnji građanske i crkvene vlasti, da ne budu obeshrabreni i da umnože inicijative za povećanje klime pomirenja, susreta i mira”, rekao je u svojoj homiliji.

Ekumenski i međureligijski dijalog

U subotu, 19. ožujka, tajnik za odnose s državama održao je u sarajevskoj Nuncijaturi sastanak s predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve, Islamske zajednice u BiH i Hebrejske zajednice. Citirajući papu Franju, nadbiskup je podsjetio da su vjerski poglavari prvi čuvari mira u Bosni i Hercegovini, te izrazio nadu da će dijalog među vjerskim zajednicama u ovoj zemlji obnoviti i održati postojeće mostove, jedinu strukturu koja nas može održati u životu i jamčiti budućnost, ne obeshrabrujući se zbog poteškoća koje se ponekad mogu pojaviti. Zauzvrat, sudionici su izrazili želju otići u Rim u posjet Papinskom vijeću za međureligijski dijalog i Papinskom vijeću za promicanje jedinstva kršćana.

Potom je mons. Gallagher posjetio Privremeni prihvatni centar Ušivak, susrevši se s nekim izbjeglicama. U poslijepodnevnim satima, po dolasku u Mostar, susreo se u ordinarijatu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, a potom i s bosanskohercegovačkim biskupima, koji su predstavili pastoralni rad mjesne Crkve, ekumensko i međureligijsko opredjeljenje, kao i neke izazove poput, primjerice, iseljavanja katolika. Nadalje, biskupi su izrazili snažnu podršku europskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Zaustavljanje u Međugorju

U večernjim satima u mostarskoj katedrali upriličeno je euharistijsko slavlje u povodu svetkovine svetog Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Katedrala je bila puna: osim mjesnih biskupa bili su i prisutni i biskupi iz susjedne Hrvatske i Crne Gore, brojne redovnice i redovnici. “Večeras želimo zamoliti svetog Josipa da nam da sposobnost da sanjamo, postojani ‘u nadi protiv svake nade’. Kad sanjamo velike stvari, približavamo se snu Božjem, odnosno stvarima koje Bog sanja o nama, a podjele u društvu, a i unutar Crkve prestaju”, rekao je mons. Gallagher tijekom slavlja. Na koncu, u nedjelju 20. ožujka stigao je i u Međugorje na susret s biskupom Aldom Cavallijem, apostolskim vizitatorom župe Međugorje, u pratnji fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije (OFM), i u pratnji zajednice franjevačkih redovnika iz spomenute župe. Nadbiskup Gallagher je posjetio župnu crkvu kao i neke pastoralne strukture. Zatim je pošao u Split te čekajući povratni let za Rim, susreo mons. Marina Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa, u nazočnosti nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingue. Navečer je uslijedio povratak u Vatikan.