Popularna nizozemska konzervativna komentatorica Eva Vlaardingerbroek, koju na Twitteru prati preko 400 000 ljudi, prošle je nedjelje postala katolkinjom. Kako je istaknula u razgovoru za National Catholic Register, na obraćenje ju je potaknulo predavanje katoličkog filozofa Petera Kreefta koje je poslušala na YouTubeu.

Dvadesetšestogodišnja filozofkinja, koja se istaknula komentiranjem prosvjeda nizozemskih farmera, rođena ju u obitelji oca koji je bio protestant i majke koja je bila katolkinja, ali, kao i većini njezinih sunarodnjaka, vjera nije igrala bitnu ulogu u životu.

Do promjene je počelo dolaziti kada je pri kraju svojeg studija i pri početku profesionalne karijere u politici shvatila da u središtu društvenih previranja nije prvenstveno “politička borba (desnice i ljevice)”, nego “duhovna borba (dobra i zla)”.

“Otvoreno sam počela uključivati svoju vjeru u svoje političke komentare i odlučila da više nikada neću raditi kompromise oko toga. Tada sam doživjela što se događa kad izađeš i govoriš o svojoj ljubavi prema Kristu: zle sile u svijetu postaju sve glasnije, jer ništa ne mrze više od svjedočanstva”, ispričala je Eva.

Njezin povećan interes za kršćansku vjeru potaknuo ju je da počne istraživati različite kršćanske denominacije, što ju je dovelo do predavanja profesora Kreefta pod naslovom “Sedam razloga zašto bi svatko trebao postati katolikom”.

“Pogledala sam (predavanje) i nisam ga mogla osporiti. Sve je imalo smisla”, otkrila je Eva Vlaardingerbroek.

U sat vremena dugačkom izlaganju poznati katolički apologet u korist Katoličke Crkve, ukratko, navodi sljedeće argumente: 1) Istinita je, 2) Dobra je, 3) Lijepa je, 4) Povijesne činjenice je dokazuju, 5) Stvara svece, 6) Vodi vas u raj, 7) U njoj ćete upoznati Krista.

Kreeft, koji je i sam obraćenik s kalvinizma, u izlaganju je naveo i argument koji je njega privukao katoličanstvu: “Temeljna istina koja me učinila katolikom bila je činjenica – povijesna činjenica – da je Isus Krist uspostavio Katoličku Crkvu… Ako je Krist rekao ‘evo Crkve koju sam dizajnirao za vas,’ onda je dobro da ju prihvatite!”

Kao jedan od ključnih dokaza u tom smjeru Kreeft navodi sljedeće: “Koja je druga vidljiva ljudska institucija zadržala svoje učenje apsolutno čistim iako su učitelji bili daleko od apsolutne čistoće? To je čudo!” Cijelo Kreeftovo predavanje možete pogledati ovdje.

Kao obraćenica, Eva Vlaardingerbroek je uvjerena da je upravo Katolička Crkva najbolje oružje protiv relativizma koji dominira suvremenom kulturom: “Što je bolje u vrijeme kad ljudi kažu ‘sve je dozvoljeno’ nego reći ‘Nije!’? Postoji Ljepota, postoji Dobrota i postoji Istina. On je Istina, Put i Život. I to se nikada neće promijeniti.”