Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i Komesarijat njemačkih biskupa 12. rujna objavili su zajedničku izjavu u kojoj izražavaju “duboku zabrinutost” zbog novog nacrta zakona koji mijenja stajalište Europskog vijeća i Parlamenta vezano za regulaciju tvari ljudskog podrijetla, prenosi CNA.

Biskupi su rekli da će prijedlog zakona “nedvosmisleno odrediti tijek buduće rasprave o prenatalnom ljudskom životu u europskom transplantacijskom i farmaceutskom pravu” te napomenuli da će “pokrenuti brojna pitanja etičkih i ustavnih sukoba u državama članicama EU-a”.

Biskupi su izrazili svoje uvjerenje “da ljudski život od svojeg početka, uključujući i nerođeni život, posjeduje vlastito dostojanstvo, pravo i neovisno pravo zaštite” te su toga odlučili skrenuti pozornost na posljedice nove regulative.

Konkretno, u dokumentu se naglašava opasnost od proširenja definicije pojma “ljudska tvar”, jer bi ubuduće ona mogla uključivati ljudske embrije i fetuse.

Vlč. Manuel Barrios Prieto, glavni tajnik COMECE-a, objasnio je važnost ove promjene: “Opasnost leži u mogućnosti da takva definicija može degradirati dostojanstvo i vrijednost ljudskog života, stvarajući neprihvatljivu jednakost između embrija i fetusa i jednostavnih stanica kože ili krvne plazme.”

U priopćenju se također napominje da bi članak 58. nove uredbe “dopustio i propisao preliminarno genetsko testiranje na embrijima i fetusima”.

Cilj uredbe je “ostvariti puni potencijal novih oblika obrade i korištenja krvi, tkiva i stanica za pacijente” i osigurati “skrb za pacijente”.

U tu se svrhu uvodi novi pojam “tvar ljudskog porijekla” (SoHO), koji je prema mišljenju biskupa definiran “preširoko” i mogao bi imati ozbiljne moralne i etičke posljedice.

“Definicija ‘SoHO’ prema članku 3. br. 5. nacrta uredbe ne odnosi se samo na neoplođene spolne stanice (spermije, jajne stanice i degenerirane jajne stanice) u području reproduktivne medicine, već obuhvaća i embrije i fetuse,” stoji u zajedničkoj deklaraciji.

Biskupi su istaknuli da je “to relevantno, na primjer, za uklanjanje i korištenje umrlih ili ubijenih embrija i fetusa kao i za alternativnu upotrebu in vitro proizvedenih prekobrojnih embrija koji se namjerno ne ugrađuju u ženinu maternicu”.

“U svim tim slučajevima”, primijetili su biskupi, “SoHO propis degradira nerođeni ljudski život na puku ‘tvar ljudskog podrijetla’ ili — ovisno o podrijetlu — na ‘SoHO pripravak’ izjednačujući ga [u propisu] sa stanicama kože ili krvne plazma bez ikakvog razlikovanja. Ljudski subjekti su tako svedeni na objekte zanemarujući njihovo urođeno dostojanstvo.”