Vijeće biskupskih konferencije Europske unije (COMECE) pozvalo je u srijedu 13. ožujka 2024. sve građane, posebice katolike, na pripremu za izbore za Europski parlament i odgovoran izbor “podupirući kršćanske vrijednosti i europski projekt”.

“Znamo da Europska unija nije savršena i da neki od njezinih političkih i pravnih prijedloga nisu u skladu s kršćanskih vrijednostima i očekivanjima mnogih njezinih žitelja, ali vjerujemo da smo svi pozvani pridonijeti joj i poboljšati ju sredstvima koja nam nudi demokracija”, piše u izjavi COMECE-a.

“Naša je odgovornost donijeti najbolji mogući izbor na dolazećim izborima”, nastavlja se u izjavi, u kojoj se skreće pozornost i na izazove i nesigurna vremena u Europi i svijetu.

COMECE ovom izjavom ponavlja svoju podršku europskom projektu za “Europu ujedinjenu u različitosti, snažnu, demokratsku, mirnu, naprednu i za koju se smatramo odgovornima”.

“Ono što je važno jest da glasujemo za osobe i stranke koje jasno podržavaju europski projekt i za koje razumski smatramo da će promicati naše vrijednosti i našu ideju Europe, kao što su poštivanje i promicanje dostojanstva svake ljudske osobe, solidarnost, jednakost , obitelj i svetost života, demokraciju, slobodu, supsidijarnost, brigu za naš ‘zajednički dom’….”, napisali su biskupi.

Europski biskupi izjavom se obraćaju i mladima, od kojih mnogi glasuju prvi put. “Ohrabrujemo mlade ljude da glasuju na predstojećim europskim izborima i grade Europu koja im osigurava budućnost i odgovara njihovim prohtjevima”, piše u izjavi.

Biskupi izjavom ohrabruju i mlade europske katolike koji se osjećaju pozvanima na sudjelovanje u politici da “se dobro pripreme, intelektualno i moralno, da bi pridonijeli zajedničkom dobru u duhu služenja zajednici”.

Izjavu su potpisali svi biskupi izaslanici u COMECE-u, među kojima i delegat Hrvatske biskupske konferencije zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Cijeli tekst izjave dostupan je na mrežnoj stranici COMECE-a.