U poruci koju je potpisao nadbiskup Angelo Massafra, voditelj Odjela za očuvanje stvorenoga, Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) ponovno ističe hitno potrebnu promjenu navika i ponašanja kako bi se zaustavila katastrofa na našem planetu, u smislu zagađenja, požarā i ratova.

Goleme ekološke štete kojih smo svjedoci, povezane s ratom, požarima i onečišćenjem, zahtijevaju hitnu i ozbiljnu promjenu ponašanja i navika; ljudska ruka koja uzrokuje uništavanje, još uvijek može tomu postaviti granicu. Neka to započnu kršćani – glavne su misli poruke Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), koju je potpisao nadbiskup Angelo Massafra, voditelj Odjela za očuvanje stvorenoga, a koja je objavljena u vidiku sljedećega Svjetskoga dana molitve za brigu o stvorenom svijetu, koji se obilježava 1. rujna. Toga će dana započeti također ‘Vrijeme stvorenoga’, posebno razdoblje za kršćane, za razmišljanje i djelovanje u svrhu zaštite našega okoliša, Božjega dara čovjeku.

Biskupi se pridružuju apelu koji je papa Franjo uputio u poruci za svjetski dan, objavljenoj 16. srpnja, u trenutku kada su – kako su podsjetili – raznim dijelovima svijeta harali požari koji su uništili velik dio zelenih površina našeg planeta.

S tim u vezi biskupi upozoravaju na pravu katastrofu na Starom kontinentu, koja se u 97% slučajeva pripisuje ljudskoj ruci. U 27 zemalja Europske unije – stoji u poruci u kojoj se donose najnovije procjene – od početka godine požari su uništili ukupno 517.881 hektar nasuprot 470.359 hektara prošle godine. Posebno zabrinjava to što su znanstvenici ustanovili prijelaz iz našega, antropocenskoga doba, u sljedeće, koje su već nazvali ‘pirocenskim’, a čiji su učinci već vidljivi, ako se uzme u obzir da su emisije ugljičnoga dioksida dosegle razine koje planet ne poznaje više od tri milijuna godina.

Svemu tomu valja dodati golemu ekološku štetu prouzročenu sukobima – ističe se u poruci – koju u Ukrajini još uvijek nije moguće procijeniti, ali će, kako procjenjuju ukrajinski stručnjaci, među ostalim, biti u obliku tumora, bolesti dišnog sustava i zaostajanja u razvoju djece. Već je ’60-ih godina prošloga stoljeća u modi bio izraz ‘ekocid’, osmišljen slijedom vojne kampanje u Vijetnamu – napominju biskupi, te podsjećaju i na onečišćenje zraka tijekom Zaljevskoga rata (1990. – 1991.), i ratova u Jemenu i Siriji, s kontaminacijom tla i vodenih putova.

Međutim, još uvijek nije sve izgubljeno. Ako je ljudska ruka glavni uzrok takvom stanju stvari – pišu biskupi – to također daje nadu da ista ruka može sve to zaustaviti. Zbog toga vrijedi ponovno snažno potaknuti ono što je Papa napisao u svojoj poruci za 1. rujna, odnosno da to nije pobožni poticaj, nego pravi izazov upućen moćnicima na planetu i vođama bogatih i siromašnih zemalja, kao i apel na konkretno ponašanje i obraćenje svih kršćana, kako bismo bili ona ruka koja može zaustaviti najavljeno uništenje.

Neka stoga 1. rujna, kao i cijelo ‘Vrijeme stvorenoga’ koje će trajati do 4. listopada, bude prilika za molitvu, ali ponajviše za ozbiljnu promjenu ponašanja i navika – stoji u poruci Vijeća europskih biskupskih konferencija.