“Mjere koje je Europska unija usvojila u pitanju zaštite vjerskih sloboda obično su mrtvo slovo na papiru unatoč sve širem progonu vjernika. EU bi trebala prestati biti licemjerna i govoriti jedno u javnosti, a činiti nešto sasvim drugo iza scene”, izjavio je mons. Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha, glavni tajnik Vijeća Europske biskupske konferencije o odnosu Bruxellesa prema vjerskim slobodama.

Njegove oštre izjave odnosile su se i na dokument koji je 2013. dao smjernice Uniji za obranu vjerskih sloboda i zaštitu vjerskih manjina i čija je provedba, kaže mons. Da Cunha, potpuno zakazala. Posebice kada su u pitanju zbivanja na Bliskom istoku.

“Kada europski dužnosnici govore o vjerskim slobodama onda to čine jako apstraktno i čini se kako ih je stid imenovati zajednice koje su progonjene, posebice na Bliskom istoku. Vjerska sloboda jest apsolutno načelo koje treba braniti diplomatskim i ekonomskim pritiskom. EU bi trebala prestati biti licemjerna”, rekao je biskup i dodao kako “sekularistička ideologija vidi religiju kao privatnu stvar i ima problem razumjeti javnu dimenziju vjerskih zajednica”.

“Smjernice za promicanje i zaštitu slobodu religije ili vjere” dokument je koji je u lipnju 2013. usvojen na Vijeću ministra vanjskih poslova. Na osamnaest stranica države članice najavile su moguće sankcije protiv država koje ugrožavaju vjerske slobode.

Sada europski biskupi, preko svoga glavnog tajnika, poručuju: Dokument je “mrtvo slovo na papiru”.

Štoviše, europski biskupi poručuju kako su europski dužnosnici ignorirali zahtjev Konferencije za izvješćem koje bi prezentiralo sprovedbu smjernica tijekom prošle godine te kako dobar dio njih nije uopće svjestan njihova postojanja.

Da Cunha je rekao i kako prošlogodišnje imenovanje slovačkog političara Jana Figela za posebnog izaslanika EU-a za vjerske slobode u izvaneuropskim zemljama još nije rezultiralo konkretnim potezima. Zapravo, Figel još nije dobio poseban proračun i administraciju koja bi pomogla djelovanju na europsku politiku.

“Progoni i kršenje ljudskih prava koja se događaju danas traže od EU-a da učine nešto, a političke i gospodarske sankcije tu mogu pomoći”, rekao je tajnik Europske biskupske konferencije.

Goran Andrijanić | Bitno.net