mary estonija vrijeđanje djevice marije

Riječ je o virtualnom 3D prikazu Blažene Djevice Marije koju posjetitelji izložbe udarcem nogom na označeno mjesto mogu “razbiti” u komadiće nakon čega se umjesto kipa pojavljuju riječi “reformacija”.

Prema vodiču kroz izložbu, instalacija je “umjetnički prikaz teme ikonoklazma”, no za mnoge estonske političare i vjerske poglavare ona predstavlja uvredu vjerskih osjećaja.

“Ozbiljno sumnjam kako je ova instalacija prikladna za stalni postav Estonskog nacionalnog muzeja, premda je zanimljiva iz tehnološkog kuta, kao i zbog suvremenog pristupa povijesnim događajima. Djevica Marija za mnoge vjernike nije samo povijesna ličnost ili događaj, prepuštena prošlosti, već aktualna stvarnost. Ismijavanje je uvreda osjećaja vjernika”, napisao je na svojem facebook profilu estonski evangelički biskup Urmas Viilma podsjetivši kako Blažena Djevica Marija nije samo neka ideja već prava svetica koja boravi s Bogom.

“Ona je uvijek prisutna među vjernicima na zemlji i zagovara nas. Ona je utjelovljenje žene, bezgrešne i svete, i Majka Božja. Kao takva zaslužuje najveće poštovanje”, stoji u nadbiskupovoj izjavi.

Nadbiskup Viilma napisao je i kako je protestantska reformacija bila politički i ekonomski pokret, a zatim i vjerski raskol, te kako Djevica Marija nije bila dio toga zla.

“Njezina uloga je olakšati naše spasenje i ne zaslužuje da njezino sveto Ime ili njezin lik budu oskvrnjeni”, naglasio je evangelički nadbiskup.

Neprimjerenu instalaciju komentirao je i Mart Helme, estonski veleposlanik u Rusiji, izjavivši kako će ruska zajednica oštro reagirati.

– Većina Rusa koja živi u Estoniji su aktivni vjernici, a vjerska uvreda odobrena s državne razine zasigurno neće pridonijeti njihovoj integraciji. Slika treba što prije biti uklonjena jer virtualna destrukcija koju nudi njezin autor vrijeđa osjećaje ruskog stanovništva i ugrožava njihovu integraciju – kazao je Helme.

Premda se katolički i protestantski odnos prema Blaženoj Djevici Mariji bitno razlikuju, moramo napomenuti kako za evangelike Marija spada u svjedoke vjere, među kojima ima mjesto i dostojanstvo kao Majka Isusova, kao model kršćanske vjere i uzor slušanja riječi Božje. Oni ju, prema Lutherovim riječima, časte tako da ne povrijede Krista ni Pismo, i u njoj vide “najsjajniju ženu i najplemenitiji dragulj u kršćanstvu nakon Krista”.

Ne čudi stoga da je i evangelički nadbiskup oštro reagirao na potpuno neprimjerenu instalaciju koja u pamet i sjećanje više priziva nesretna rušenja i paljenja Marijinih crkvi i kipova po Njemačkoj.

Vidi još: Jesu li protestanti iznevjerili i Djevicu Mariju i Martina Luthera?

Miodrag Vojvodić | Bitno.net