Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošle je subote položio kamen temeljac za prvu novu crkvu u Turskoj još od 1923. kada je Turska postala moderna republika.

Crkva koja će biti izgrađena u Yesilkoyu, predgrađu Istanbula, služit će 17 000 sirijskih kršćana koji su financiraju njezinu izgradnju.

“Dužnost je Republike Turske da zadovolji potrebu prostora za bogoštovlje sirijske zajednice, koja je drevno dijete ovog područja”, rekao je Erdogan prigodom ceremonije postavljanja kamena temeljca.

Turski predsjednik je izrazio nadu da će sirijska pravoslavna crkva posvećena svetom Efraimu biti dovršena u roku dvije godine, a izgradit će se na zemljištu koje pripada Katoličkoj Crkvi.

Unatoč tome što je u Turskoj posljednjih godina obnovljeno i otvoreno više crkava, vlast je često bila na udaru kritika da pokušava islamizirati nominalno sekularnu zemlju.

Kršćanske manjine, na poseban način Armenci, žalili su se da ih se tretira kao građane drugoga reda u većinski muslimanskoj Turskoj.

Predsjednik Erdogan je odbacio takve optužbe ustvrdivši kako je “svatko tko voli Tursku, tko joj doprinosi, i tko joj je odan građanin prve klase. Ne postoje prepreke ni za koga, kako u politici tako i u trgovini i u drugim područjima”.

Službene statistike pokazuju kako u Turskoj živi čak 98 posto muslimana, dok kršćani čine tek 0,2 posto ukupne populacije.

Ipak, prema posljednjim statistikama, broj osoba koje se smatraju religioznima je u padu. Dok se 2008. godine 55 posto ljudi izjašnjavalo kao religiozno, prošle godine ih se religioznim izjasnilo njih 51 posto.

Ivo Džeba | Bitno.net