Europska unija ima kršćanske korijene i važno je da 23. lipnja svi idu glasati na referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije (popularno zvan Brexit), odnosno o izlasku ili ostanku Ujedinjenoga Kraljevstva u Europskoj uniji – napisali su biskupi Engleske i Velsa, u priopćenju objavljenom na završetku njihova zasjedanja održanoga 14. travnja.

Ističući povijesnu narav toga referenduma, koji će imati posljedice za buduće naraštaje, biskupi su – kako je javila agencija Sir – potaknuli 5 milijuna katoličkih vjernika na molitvu da ih pri glasanju vodi Duh Sveti. Istodobno, podsjetili su katolike na prinos Europske unije miru u zapadnoj Europi.

Članovi Biskupske konferencije Engleske i Velsa potom su naveli riječi pape Franje koje je uputio Europskom parlamentu 25. studenog 2014. godine, a koje se odnose na ideale mira, supsidijarnosti i solidarnosti, koji su od samoga početka vodili nacrt Europske unije. Biskupi su stoga pozvali katolike da se informiraju o argumentima za i protiv Brexita, te da glasaju misleći na opće dobro svih ljudi.

Potrebno nam je da izgradimo Europu koja se kreće oko svetosti ljudskoga bića, oko neotuđivih vrijednosti, a ne oko gospodarstva – napisali su biskupi. Svi smo odgovorni za to da dostojanstvo ljudskoga bića uvijek bude u središtu rasprave. Taj referendum je stoga mnogo više od gospodarstva – napisali su među ostalim engleski i velški biskupi, ističući da europski narodi imaju duboko vjerske korijene, a Europa pak dvije tisuće godina kršćanske kulture koja je oblikovala kontinent.

Radio Vatikan | Bitno.net