U izjavi objavljenoj 22. kolovoza, egzorcisti su naglasili kako je „stvarno postojanje đavla, kao osobnog bića koje misli i djeluje, te se odlučio pobuniti protiv Boga, istina je vjere koja je oduvijek bila dio kršćanskog nauka“.

Kako smo već pisali, isusovački poglavar je, govoreći đavlu, kazao kako je potrebno „razumjeti kulturalne elemente“ kako bi se govorilo o toj osobi, te kako je „u jeziku svetoga Ignacija zloduh onaj koji te navodi činiti stvari koje su protivne Božjem duhu“. Ipak, prema njegovom razmišljanju, „personificirano zlo postoji u različitim strukturama, ali ne u osobama“, a „dobro i zlo su u trajnoj borbi u ljudskoj savjesti i imamo načine kako ih naznačiti“. Prema Sosi, „simboli su dio stvarnosti i đavao postoji kao simbolična stvarnost, ne kao osobna stvarnost“.

U želji da pojasne crkveni nauk, egzorcisti su ukratko izložili dugu povijest crkvenog naučavanja o naravi Sotone, te podsjetili na izjave pape Franje i njegovih prethodnika, koji su vrlo jasno i nedvosmisleno progovorili o đavlu i njegovu djelovanju.

„Crkva, utemeljena na Svetom pismu i Apostolskoj predaji službeno naučava kako je đavao stvorenje i osobno biće, te poziva na oprez one koji ga, poput p. Sose, smatraju isključivo simbolom“, a čije su izjave „izvan nauka redovnog i izvanrednog-svečanog nauka Učiteljstva Crkve“.

Na koncu donosimo ulomak iz Katekizma Katoličke Crkve koji govori o đavlu i njegovu djelovanju:

391 Iza neposlušnog izbora naših praroditelja nalazi se zavodnički glas koji se protivi Bogu, a koji ih iz zavisti strovaljuje u smrt. Pismo i crkvena Predaja vide u tom biću palog anđela, zvanog Sotona ili đavao. Crkva uči da je on bio najprije dobar anđeo, stvoren od Boga. “Đavao i ostali demoni stvoreni su od Boga po naravi dobri, ali su od sebe postali zli”.

392 Pismo govori o grijehu tih anđela. Taj se “pad” sastoji u slobodnom izboru tih stvorenih duhova koji su iz dna bića i neopozivo otklonili Boga i njegovo kraljevstvo. Odraz te pobune nalazimo u zavodnikovim riječima praroditeljima: “Bit ćete kao Bog” (Post 3,5). Đavao “griješi od početka” (1 Iv 3,8), on je “otac laži” (Iv 8,44).

393 Ono što čini da grijeh anđela ne može biti oprošten jest neopoziv značaj anđeoskog izbora, a ne manjak beskonačnoga Božjeg milosrđa. “Nema kajanja za njih nakon pada kao što nema kajanja za ljude nakon smrti”.

394 Pismo potvrđuje zlokobni utjecaj onoga koga Isus naziva “čovjekoubojicom od početka” (Iv 8,44), koji je i Isusa pokušao odvratiti od poslanja koje je dobio od Oca. “Zato se pojavio Sin Božji da razori djela đavolska” (1 Iv 3,8). Po posljedicama je najteže od tih djela bilo lažljivo zavođenje koje je navelo čovjeka da ne sluša Boga.

395 Ipak Sotonina moć nije beskonačna. On je samo stvorenje, moćno zato što je čisti duh, ali ipak samo stvorenje: on ne može spriječiti izgradnju Kraljevstva Božjega. Iako Sotona u svijetu djeluje mržnjom protiv Boga i njegova Kraljevstva u Isusu Kristu i premda njegovo djelovanje, za svakoga čovjeka i za društvo, prouzrokuje teške štete – duhovne, a posredno i fizičke naravi – božanska providnost dopušta to djelovanje, snažno i blago upravljajući ljudskom i svjetskom poviješću. To božansko pripuštanje đavolskoga djelovanja velika je tajna, ali “mi znamo da onima koji ljube Boga sve pomaže na dobro” (Rim 8,28).

Pomolimo se: Sveti Mihaele arkanđele, brani nas u boju; protiv pakosti i zasjedama đavolskih budi nam zaklon. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo: Ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne, koji svijetom obilaze na propast duša, Božanskom krepošću i jakošću u pakao strovali. Amen.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net