Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi posjetio je 21. svibnja novu crkvu u Aleksandriji, posvećenu Djevici Mariji. Dočekao ga je aleksandrijski koptski patrijarh Tawadros II. te su zajedno obišli i pojedine prostorije kompleksa, prenosi Vatican News.

Nova crkva izgrađena je u sklopu projekta obnove siromašne četvrti drugoga po veličini egipatskoga grada, i dio je mjera kojima predsjednik al-Sisi namjerava revitalizirati zanemarene dijelove zemlje da bi stanovnicima pružio dostojanstveniji život. Projekt „bashir al-Khayer” predviđa izgradnju više od 10.000 stanova i pratećih struktura na području od 105 hektara, uključujući i izgradnju crkve, džamije, sportskih igrališta i škole.

Egipat je uz Libanon arapska zemlja s najvećim postotkom udjela kršćanskoga stanovništva – oko 10 posto Egipćana su koptski kršćani. U novije vrijeme, zahvaljujući liberalnoj vladi predsjednika al-Sisija prema kršćanskim Crkvama, legalizirane su mnoge davno izgrađene crkve. U većini arapskih zemalja izgradnja crkava je zabranjena.