Španjolski Caritas objavio je da će donirati više od 23 tisuće eura Caritasu Demokratske Republike Kongo za pomoć u borbi protiv virusa ebole, zaraza kojim se širi u toj afričkoj zemlji, izvijestila je 14. srpnja Catholic News Agency.

Katolička agencija za pomoć i razvoj u Kongu je aktivirala plan za sprječavanje širenja epidemije ebole te osvješćivanja stanovništva o načinima prevencije.

U lipnju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj epidemije ebole u Kongu, koja je trajala 2 godine. U tom razdoblju odnijela je više od 2200 života. Ipak, sada je ponovno potvrđeno širenje virusa u toj zemlji.

Ebola je smrtonosni virus koji se širi prvenstveno kontaktom tjelesnih tekućina. Simptomi uključuju vrućicu, povraćanje, proljev, bolove u mišićima i povremeno krvarenje. Bolest može biti kobna u čak 90 % slučajeva. Njegovo izbijanje dodatno opterećuje zdravstveni sustav već pritisnut pojavom koronavirusa. Prema Caritasu stopa smrtnosti kod zaraženih koronavirusom je 2.5 %, a virusom ebole više od 50 %.

Istovremeno Kongo se bori i s najgorom epidemijom ospica u povijesti, visokom stopom pothranjenosti i eskalacijom nasilja u pojedinim područjima zemlje. Zato će Španjolski Caritas donirati više od 23 tisuće eura kao potporu programu Caritasa u Kongu koji će koristiti 5 tisuća ljudi.

Ovo je 11. epidemija ebole u Konga otkad se 1976. pojavila prvi put. U epidemiji 2014. – 2016. u zapadnoj Africi preminulo je 11 tisuća osoba, a proširila se u Španjolsku, SAD i Veliku Britaniju. Napori za suzbijanje posljednje dvogodišnje epidemije bili su ometani dezinformacijama i nepovjerenjem nekih lokalnih zajednica. U 2019. prijavljeno je nekoliko stotina napada na zdravstvene centre i djelatnike. Napadi su ograničili pružanje mnogih zdravstvenih usluga, objavila je CNA.