U Genovi je 3. kolovoza navečer blagoslovljen novi nadvožnjak „Ponte Genova San Giorgo” umjesto u kolovozu 2018. urušenoga mosta Morandi, prenosi Vatican News.

Naime, uslijed jakoga nevremena 14. kolovoza 2018. urušio se veliki dio nadvožnjaka i brojna su vozila su pala u dubinu od 50 metara, pri čemu su poginule 43 osobe, mnogi su teško ranjeni a brojni su stanovnici kuća ispod vijadukta morali su preseliti.

U nazočnosti talijanskoga predsjednika Serga Mattarela u ponedjeljak navečer novi nadbiskup toga lučkoga grada Mario Tasca blagoslovio je novi most koji su zatim presijecanjem vrpce simbolički otvorili premijer Giuseppe Conte i gradonačelnik Genove Mario Bucci. Promet preko „Ponte Genova San Giorgo” bit će pušten u srijedu 5. kolovoza.

Na početku svečanosti pročitana su imena 43 žrtve urušavanja Morandija. Arhitekt Renzo Piano novi je most nazvao „djetetom tragedije i tuge”, ali je istaknuo i ponos na novoizgrađeni most na kojemu je neprekinuto radilo više od 1200 ljudi i koji „pokazuje koliko je Italija jaka”. Na njemu su i 43 svjetiljke koje će svake noći svijetliti u spomen na žrtve a ispod mosta, na površini od 50 hektara, izgradit će se moderni kompleks s parkom u kojem će se zasaditi 43 stabla.

Obitelj žrtava nije nazočila ceremoniji u znak prosvjeda zbog nemara gradskih vlasti koji je doveo do urušavanja prije dvije godine.