U subotu 18. studenog Seviljska nadbiskupija proslavit će beatifikaciju 20 mučenika vjerskog progona koji se provodio tijekom Španjolskog građanskog rata od 1936. do 1939. godine, prenosi CNA.

Među 20 mučenika koje će prefekt Dikasterija za kauze svetaca, kardinal Marcello Semeraro, beatificirati u katedrali u Sevilli, nalazi se 10 svećenika, jedan bogoslov i devet laika među kojima je i jedna žena koja je kao domaćica brinula za župu. Svi su ubijeni iz mržnje prema vjeri 1936. godine.

Seviljski nadbiskup José Ángel Saiz Meneses na tiskovnoj konferenciji za novinare na kojoj je najavio skoru beatifikaciju kazao je kako smo pozvani “zahvaliti Bogu za svjedočanstvo koje su nam ova naša braća ostavila.”

Saiz je podsjetio na divljenja vrijedno svjedočanstvo više od 10.000 ubijenih posvećenih osoba u Španjolskoj  koje je francuskog pisca Paula Claudelua potaknulo da kaže: “Toliko mučenika i niti jedan slučaj otpadništva!”

Nadbiskup je također izrazio želju da beatifikacija ovih 20 mučenika „bude prilika milosti koja će oživjeti vjeru naših kršćanskih zajednica, čineći ih mjestima pravde, ljubavi i mira, suživota i pomirenja jer su mučenici duhovno bogatstvo za svakoga.”

Između ostaloga, istaknuo je da su mučenici “umrli opraštajući onima koji su im oduzeli život” te su stoga “veliki primjer za nas, koji se sigurno nećemo naći u situaciji davanja fizičkog života kao oni – možda hoćemo, ali vjerojatno ne – ali pozvani smo živjeti tu mučeničku dimenziju kršćanskog života jer ‘mučenik’ znači ‘svjedok’.”