Vatikan je u subotu objavio kako je Crkva prepoznala argentinskog biskupa Enriquea Angelellija kao mučenika ubijenog zbog vjere. Taj status Angelelliju će omogućiti nastavak procesa beatificikacije bez dokazanog čuda po njegovu zagovoru. Međutim, kako bi bio proglašen svetim, u postupku će trebati dokazati barem jedno čudo. Ovaj korak uslijedio je nakon što je Vatikan prošloga mjeseca objavio kako će jedan prelat biti proglašen svetim. Radi se o nadbiskupu Oscaru Romeru iz El Salvadora, također mučeniku Crkve, koji je očito otvorio put do svetosti drugim ubijenim latinoameričkim biskupima. Romero je ubijen dok je služio misu, a bit će kanoniziran 12. listopada ove godine.

Argentinski biskup Enrique Angelelli rođen je 1923., a ubijen 1976. godine za vrijeme Prljavog rata u Argentini. Bio je sin talijanskog imigranta, a s 15 godina je ušao u svećeničku formaciju. Nakon školovanja u Rimu, Angelelli je 1949. godine zaređen za svećenika. Nakon svećeničkog ređenja vratio su u Cordobu gdje je osnovao zajednice mladih i često posjećivao siromašna predgrađa. Papa Ivan XXIII. ga je 1960. godine imenovao pomoćnim biskupom Cordobe. Nakon što je proglašen biskupom, jedna od njegovih prvih poruka bila je: „S jednim uhom slušam evanđelje, a s drugim svoj narod.“

Početkom šezdesetih godina počeo je surađivati s radničkim sindikatima, ali i sa svećenicima koji su tražili obnovu Crkve. Sudjelovao je na prvoj, trećoj i četvrtoj sjednici Drugoga vatikanskog koncila. Godine 1968. papa Pavao VI. imenovao ga je biskupom La Rioje, koja se nalazi na sjeverozapadu Argentine. Na novoj dužnosti Angelelli je ohrabrivao rudare, poljoprivrednike i druge radnike na osnivanje sindikata, zbog čega se zamjerio argentinskoj vojsci. Svjedoci tvrde kako je za vrijeme Prljavog rata često znao reći kako je on “sljedeći na redu za smrt”. Uporno je ukazivao na teror vojske i optuživao vlast za ubojstva svećenika. Čak je je uspio pribaviti dokumente koji su dokazali umiješanost Vlade u ubojstva svećenika. Dokumente je imao sa sobom u automobilu u kojem je ubijen kada se 4. kolovoza 1976. godine vraćao s mise za ubijene svećenike.

Njegov suputnik bio je otac Pinto, koji je kasnije izjavio kako ih je cijelim putem slijedio jedan nepoznati automobil, a kasnije se u pratnju uključilo još jedno vozilo. Naposljetku su ih zaustavili. Otac Pinto se onesvijestio, a kada je došao k sebi, na cesti je ugledao mrtvo tijelo biskupa Angelellija. „Na vratu je imao ozljede koje dokazuju kako su ga žestoko tukli“, izjavio je. Tada su nestali i svi dokumenti koje je biskup Angelelli imao u svojoj torbi. Obdukcija je dokazala kako je biskupu slomljeno nekoliko rebara, a pronađeno mu je mnogo ozljeda koje su bile uzorkovane tupim predmetom. Međutim, u službenom policijskom izvješću pisalo je kako je biskup Angelelli preminuo od posljedica prometne nesreće.

Katolička Crkva je u početku prihvatila ovu verziju događaja, ali s vremenom su se počeli javljati pojedinci koji su tvrdili da je Angellelli ubijen. U veljači 1986. godine američki senator Edward M. Kennedy je položio vijenac na njegov grob. Na tridesetu godišnjicu smrti tadašnji nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Bergoglio, služio je misu za Angelellija u katedrali u La Rioji. U propovijedi je istaknuo kako je „Angelelli bio kamenovan i prolio krv zbog naviještanja evanđelja“. Kada je postao papa, Bergoglio je podržao njegovu kauzu za proglašenje svetim koja ja otvorena 2015. godine.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net