Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump na susretu s novinarima u petak 22. svibnja pozvao je guvernere saveznih država da odmah, već ovoga vikenda, otvore vrata crkava, sinagoga i džamija vjernicima za održavanje vjerskih obreda, prenosi Catholic News Agency (CNA).

Američki šef države istaknuo je da će, nakon višednevnih razgovora i dogovora, američki centri za kontrolu širenja zaraze (CDC) prema njegovom nalogu izdati smjernice crkvama o ponovnom otvaranju.

Podsjetimo, SAD su najpogođenija država koronavirusom na svijetu s gotovo 95.000 umrlih od ove bolesti i s više od 1.5 milijun zaraženih, te su, kao u većini država, crkveni objekti uslijed pandemije koronavirusa bili zatvoreni za vjerske obrede s narodom, a ponegdje su bile omogućene samo privatne pojedinačne molitve vjernika pod posebnim sigurnosnim uvjetima.

“Guverneri iz Demokratske stranke ne postupaju s poštovanjem prema crkvama koje ja želim što prije otvoriti. Vrlo brzo ćemo zauzeti čvrsto stajalište prema tome. Crkve su jako važne i zbog psihičkog stanja u našoj zemlji u ovim vremenima”, napomenuo je američki predsjednik Donald Trump i dodao da je “divno sjediti kod kuće i putem računala pratiti misu, ali to nikad neće biti isto kao biti u crkvi sa svojim prijateljima”.

Predsjednik Trump je u svome obraćanju novinarima crkve, sinagoge i džamije nazvao “nužnim djelatnostima”, koje bi morale biti otvorene za narod tijekom pandemije. Istovremeno je izrazio nezadovoljstvo da su pojedini guverneri omogućili rad dućanima s alkoholom i klinikama za pobačaje dok crkve drže zatvorenima.

Prema pisanju CNA, očekuje se da će nove smjernice centara za kontrolu zaraze biti osjetljivije prema autonomiji crkava. Nove smjernice bi trebale djelovati kao set preporuka, a ne naputaka, a postupci pojedinih saveznih država i guvernera koji bi išli iznad federalnih preporuka smatrali bi se neprimjerenima.