PRAVO NA ŽIVOT NEROĐENIH

Dominikanska Republika odbacila legalizaciju pobačaja

Jean Marco, član mjesnog ogranka organizacije Acción Cristiana, rekao je da se „ti rezultati ne mogu pridjenuti isključivo čestim i intenzivnim sastancima pro-life nevladinih udruga s dominikanskim zakonodavcima“, nego da je „Bog odigrao svoju ulogu“.

Uzv Dominikanska Republika, legalizacija pobačaja

Foto: Shutterstock.com

Dominikanska Republika potvrdila je pravo nerođene djece na život. Prošloga je tjedna odobren novi kriminalni zakon te je većina u donjem domu dominikanskoga parlamenta odlučila ukloniti novi paragraf članka 110, koji bi ozakonio pobačaj ne samo radi spašavanja majčina života, nego i u slučajevima deformacija djeteta, incesta ili silovanja – prenio je Centar za obitelj i ljudska prava.

Rezultat tog glasovanja dosljedan je s prethodnom odlukom dominikanskoga Ustavnoga suda, koji je srušio amandman kriminalnoga zakona koji je još prije pokušao legalizirati pobačaj u „iznimnim slučajevima“. Također je u skladu s člankom 37 ustava Dominikanske Republike: „Pravo na život je nepovrjedivo od začeća do smrti. Smrtna kazna ne može se ustanoviti, proglasiti ili primijeniti ni u jednom slučaju.“ Još uvijek se čeka glasanje gornjeg doma dominikanskoga parlamenta – Senata. Međutim rezultati prvoga glasanja mogu biti indikativni: 132 glasa protiv, a svega 6 za dekriminalizaciju pobačaja.

Jean Marco, član mjesnog ogranka organizacije Acción Cristiana, rekao je da se „ti rezultati ne mogu pridjenuti isključivo čestim i intenzivnim sastancima pro-life nevladinih udruga s dominikanskim zakonodavcima“, nego da je „Bog odigrao svoju ulogu“. U Dominikanskoj je Republici pobačaj zločin koji je kažnjiv s 2 do 3 godine zatvora za ženu koja ga učini, kao i za bilo koga tko joj u tome pomogne. Bilo koje medicinsko osoblje koje sudjeluje u pobačaju može biti kažnjeno s 4 do 10 godina zatvora.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Radio Vatikan | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 26. srpnja 2016.

Možda vam se svidi