Dominikanski svećenik fr. Joseph Tran Ngoc Thanh (40) ubijen je u subotu 29. siječnja u vijetnamskom gradu Dak Mot, dok je udjeljivao sakrament pomirenja, objavio je 30. siječnja Red propovjednika na Twitteru, prenosi agencija CNA Deutsch.

Fr. Josepha napala je u ispovjedaonici nožem nepoznata osoba, a pojedinosti zločina još nisu poznate, istaknuli su iz provincije, dodajući da je to „najteža smrt nekog svećenika poslije rata“, piše IKA.

Fr. Joseph rođen je 10. kolovoza 1981. u Saigonu (Ho-Ši-Min), za svećenika je zaređen 2018., a trenutačno je pastoralno djelovao u planinskom gradu Dak Mot, „služeći zajednici, vjerno brinući za povjereno mu stado“, ističe se u priopćenju.

Pogrebni obredi za fr. Josepha bit će u ponedjeljak 31. siječnja u kapeli Sv. Martina u gradu Bien Hoa, Dong Nai, oko 30 kilometara istočno od Saigona. Svećenici i braća kao i vjernici o kojima je skrbio pozvali su na molitvu za ubijenoga dominikanca.

Godišnji izvještaj organizacije Open Doors (World Watch List 2022) objavljen 19. siječnja pokazao je drastičan porast progona kršćana u svim dijelovima svijeta.

Protekle je godine 360 milijuna kršćana u svijetu doživjelo pritiske, diskriminaciju i nasilje zbog svoje vjere, što je za 20 milijuna više nego godine 2020., navedeno je u izvještaju međunarodne kršćanske organizacije.

Podaci u izvještaju pokazuju da da je od listopada 2020. do rujna 2021. u svijetu zbog vjere ubijeno 5898 kršćana, 1137 više nego godinu prije.