Dokumentarni film “Flannery”, koji donosi priču o životu američke spisateljice Flannery O’Connor, osvojio je prvu nagradu Ken Burns za film, donosi Aleteia. Ovu važnu nagradu nedavno su pokrenuli neprofitna organizacija “Better Angels Society” i dvoje filantropa iz Bostona Jonathan i Jeannie Lavine. Njome se nagrađuju dokumentarni filmovi koji su fokusirani na određen aspekt američke povijesti.

Nagrada iznosi 200 tisuća američkih dolara, a može se iskoristiti za troškove postprodukcije i marketinga. Film će svjetsku premijeru imati na festivalu dokumentarnog filma Hot Springs, koji se upravo održava u Arkansasu.

Nagrađeni film su režirali Elizabeth Coffman i Marc Bosco, inače isusovac i profesor na Sveučilištu Georgetown. U filmu donose priču o životu, vjeri, radu i borbama koje je spisateljica imala ponajviše zbog bolesti lupus, od koje je i preminula 1964. godine, u 39. godini života.

Flannery O’Connor je rođena u mjestu Savannah, u američkoj državi Georgiji, kao jedinica u katoličkoj obitelji. Flannery O’Connor je, između ostalog, autorica romana “Mudra krv”, zatim hvaljene zbirke priča “Teško je naći dobra čovjeka”. Njezin spisateljski opus odlikuju naglašene teške situacije i ružne strane života, kojom je htjela istaknuti iskrivljenost modernog života i poremećenost vrijednosnih kriterija.

New York Times o filmu piše: “Dokumentarni film sadrži razgovore, arhivske snimke, fotografije i glasove glumaca (Mary Steenburgen je dala glas spisateljici) kako bi se donijela priča o njezinom životu, djelu i vjeri kojom se suprotstavljala rasizmu, seksizmu, ali i njezinoj borbi s lupusom.” U filmu se također nalazi glazba koju su inspirirani njezinim opusom skladali Lucinda Williams i Bruce Springsteen.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net