Pucnjava vatrenog oružja prekinula je obljetničku svetu misu za biskupa Kumba u Kamerunu, piše Crux.

Biskup George Nkuo obilježavao je 40. godišnjicu ređenja, kada se dogodila pucnjava. Došlo je do razmjene vatre vladinih postrojbi i separatističkih pobunjenika u blizini crkve.

Sjeverozapadna i Jugozapadna regija anglofoni su dijelovi Kameruna, a separatistička pobuna protiv frankofone središnje vlasti bjesni već skoro pet godina.

Cecilia Vernyuy, članica Katoličkog ženskog udruženja, pohodila je obljetničku svetu misu i prisjetila se kako su se vjernici preplašili pucnjeva.

“Svi smo legli na tlo”, izjavila. “Bilo je zastrašujuće. Kao da je crkva napadnuta”.

Tijekom svoje propovijedi, nadbiskup Andrew Nkea Fuanya rekao je kako pucnjava u blizini mise pokazuje bliskost biskupa Nkuoa narodu Kumba.

“Biskup posebice obnaša svoju službu kao glavni pastir Biskupije Kumbo u ovim teškim vremenima”, rekao je nadbiskup.

“Svjedoci smo činjenice da je blizak svojemu stadu, stoji blizu njih i spreman je umrijeti za njih, a to je ogromno svjedočanstvo za evanđeosku poruku koju naviješta ljudima i koja je dana svijetu”, dodao je.

“Dobrota pastira vidi se u njegovoj volji i spremnosti da položi svoj život za stado, a to je znak da je prva karakteristika dobroga pastira voljeti svoje stado… Tu smo ljubav vidjeli kroz 40 godina njegove službe”, ustanovio je Nkea.

U vlastitom obraćanju, Nkuo je iskoristio priliku za poziv na mir u regiji.

“Isus Krist govori nam kako je on Put, Istina i Život. Trebamo biti u stanju suočiti se s istinom kakva ona jest, moramo biti sposobni pogledati jedni druge i reći ‘Žao mi je’ te se pomiriti. Svatko od nas mora biti u stanju pogledati svojega bližnjega i reći: ovo je moj brat, ovo je moja sestra”, rekao je Nkuo.

“Ova proslava uvjerava me da je moguće, kad bismo samo mogli slomiti svoj ponos, uzgojiti ljubav za istinom i pravednošću te brinuti jedni za druge”, zaključio je Nkuo.