Petero radnika jedine britanske javnozdravstvene transrodne klinike naziva Gender Identity Development Service dali su otkaz zbog straha da djeca već od tri godine starosti prolaze kroz nepotrebni tretman promjene spola, piše londonski Times.

Svih petero kliničara koji su napustili svoje radno mjesto bili su dio tima koji je odlučivao bi li djeci prije puberteta trebalo davati sredstva koja zaustavljaju lučenje hormona koji utječu na razvoj.

Prema njihovom uvjerenju, na pojedine mlade osobe koje su imale problema sa svojim seksualnim identitetom vršio se pritisak da izvrše promjenu spola, nakon što se pogrešno utvrdilo da su transrodni.

Jedan od kliničara je izjavio kako je jedina stvar koja ga je držala na radnom mjestu protekle dvije godine „bio osjećaj da je veliki broj djece u nevolji“, zbog načina na koji se klinika odnosila prema njima. „Bio sam tamo kako bi zaštitio djecu da ih se ne ošteti“, rekao je.

Tijekom protekle tri godine najmanje 18 djelatnika je napustilo kliniku zbog načina na koji su pacijenti u njoj dijagnosticirani. To čini još strašnijim podatak da je od 2010. do 2018. broj osoba koje se godišnje obraćaju klinici porastao s 94 na 2519.

Ravnatelj Centra za medicinu utemeljenu na dokazima pri sveučilištu u Oxfordu, Carl Heneghan, izjavio je za Times kako „uzevši u obzir malobrojnost dokaza, korištenje lijekova pri tretiranju rodne distrofije uvelike znači neregulirano eksperimentiranje uživo na djeci”.

Iz klinike su poručili kako se „tek proteklih godina u svijetu dramatično povećao broj mladih koji koriste usluge specijalista“.

„Prije toga ih je bilo vrlo malo te je stoga teško prikupiti dovoljan broj dokaza kako bi se izvršilo vrednovanje načina na koji su tretmani vršeni“, poručili su.

Vrijedi istaknuti kako je u veljači ove godine objavljen interni izvještaj klinike koji je sastavio dr. David Bell, u kojem je upozoreno na niz problema u dijagnosticiranju pacijenata. Bell je u izvještaju naveo kako mnoga djeca „preuzimaju trans identitet kao rješenje“ za „brojne probleme poput zlostavljanja u obitelji, nošenja s teškim gubitkom, homofobije”, kao i zbog “poremećaja iz spektra autizma“.

U izvještaju je stajalo i kako „rad klinike nije na razini svoje zadaće, a dječjoj se dobrobiti pristupa na neprihvatljiv, neadekvatan način zbog čega će neka živjeti sa štetnim posljedicama”. Također, istaknuta je bojazan da djelatnici bolnice popuštaju pod pritiskom lobističkih grupa.

Po objavljivanju izvještaja jedan od članova upravnog odbora klinike, Marcus Evans, odlučio je odstupiti s dužnosti navevši kao razlog odbijanje ostalih članova odbora da se posvete problemu.

„U svojih 40 godina rada u psihijatriji, naučio sam da je odbacivanje ozbiljnih pritužbi u vezi s pružanjem usluga često potaknuto defenzivnom željom da se spriječi bolno preispitivanje ‘precijenjenog sustava'”, napisao je Evans u svojoj ostavci.

“Ne vjerujem da razumijemo što se događa u ovom složenom području, a potreba za prihvaćanjem različitih stavova je ključna. To je teško postići u trenutačnom okruženju u kojem se potrebna debata i rasprava stalno potiskuju ili predstavljaju kao ‘transfobične’ ili na neki način obilježene predrasudama”, napisao je Evans.

Ivo Džeba | Bitno.net