„Draga Filomena, užasava me pomisao na okrutnost koja je unakazila vaše lice i povrijedila vaše dostojanstvo kao žene i majke“, ove je riječi papa Franjo napisao žrtvi obiteljskog nasilja kojoj je suprug bacio kiselinu u lice, donosi Aleteia.

„Molim vas za oprost, uzimajući na sebe teret čovječanstva koje, u prevladavajućoj ravnodušnosti, ne zna kako tražiti oproštenje od onih koji su svakodnevno živjeli kao uvrijeđeni, pogaženi i marginalizirani“, napisao je Papa. Također joj je poručio kako moli da se njezina hrabrost, ali i jedinstvena ljepota, pretvore u udarac protiv sveopće ravnodušnosti.

Filomena Lamberti, 58-godišnjakinja iz Italije, ovo je pismo pročitala u programu talijanske televizije Rai Uno povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog. Tom prilikom je objasnila kako je pismo primila prošlog lipnja, nakon što je papi Franji poslala primjerak svoje knjige.

„To nisu bile neke slučajno napisane riječi, nego poruka pape Franje. To pismo sam doživjela kao blago koje mi daje snagu da krenem naprijed. Filomena je punih 35 godina trpjela nasilje od strane ljubomornog muža. Rastala se u trenutku kada je shvatila kako je njezin sin imitirao oca i postao nasilan prema svojoj zaručnici. Kada je od supruga zatražila razvod, on joj je dok je spavala prolio kiselinu po očima..

Rašeljka Zemunović | Bitno.net