Talijanska vlada planira se na zanimljiv način pozabaviti s problemom niskog nataliteta u zemlji. Prema prijedlogu iznesenom ovoga tjedna, roditelji koji bi do 2021. godine dobili treće dijete, ostvarili bi pravo na korištenje državne zemlje na rok od dvadeset godina.

Prema ovome bi se planu osim rješavanja demografskog problema vlast riješila tereta održavanja zemlje u državnom vlasništvu, koje prema nekim procjenama ima 1,2 milijuna hektara, ukupne vrijednost od oko deset milijardi eura.

“Kažu da Talijani imaju malo djece i da se nešto treba učiniti kako bi se preokrenuo taj trend. Zato ministarstvo želi doprinijeti, posebice u ruralnim područjima, gdje ljudi još uvijek imaju djecu”, komentirao je prijedlog ove mjere talijanski ministar poljoprivrede, Gian Marco Centinaio.

Prema najnovijim podacima, Italija ima najnižu stopu nataliteta u Europi. Prošle godine je u njoj bilo 7,6 novorođene djece na 1000 stanovnika, što je 22 posto manje u odnosu na 2008. kada je bilo 9,8 novorođenčadi na 1000 stanovnika.

Mjera koju Talijani planiraju provesti ima i određena ograničenja s obzirom na to koga sve obuhvaća. Oni koji će se htjeti uključiti u nju, moraju biti najmanje deset godina stanovnici Italije, te moraju biti vjenčani.

Također, s obzirom na to da je riječ o mjeri koja želi potaknuti rađanje nove djece, odnosit će se na one obitelji koje treće dijete dobiju 2019., 2020. ili 2021., tako da su obitelji koje već sada imaju troje ili više djece isključene iz nje.

Ivo Džeba | Bitno.net