Dansko Ministarstvo kulture nedavno je izdalo smjernice za državni radio u kojem je istaknuto kako program treba promicati dansko kulturno nasljeđe, ali i staviti naglasak na važnu ulogu kršćanstva u danskom društvu.

Ugovor koji je Ministarstvo izdalo prošloga tjedna sadrži odredbe poput:

Danski radio „mora ojačati svoju ponudu po pitanju kulturnih, demokratskih i povijesnih vrijednosti danskoga društva, uključujući jasno širenje danske kulture i danskog kulturnog nasljeđa. U programima i platformama Danskog radija mora biti jasno da je naše društvo utemeljeno na vladavini naroda i ukorijenjeno u kršćanstvu.“

“Danski radio mora staviti poseban naglasak na svoju ulogu kao pokretača i posrednika danske umjetnosti i kulture, te danskog kulturnog nasljeđa, uključujući kršćansko nasljeđe.”

Zanimljivo je da se izraz „kršćansko nasljeđe“ u tekstu spominje pet puta zajedno s inicijativama za očuvanje kulture i javnim obrazovanjem.

Dr. Campbell-Jack, umirovljeni prezbiterijanski svećenik, u svom je članku o navedenoj temi istaknuo kako su Danci počeli polako uviđati važnost kršćanstva za održanje nacionalnog jedinstva i stabilnost pod sve većim pritiscima destruktivnog progresivizma i islamizacije.

“Religija, bilo koje vrste, nije tek osobno i privatno uvjerenje, nego ima izniman kulturološki značaj. Kultura izrasta iz krajnjeg ideala; bez tog ideala, nema povezanosti i kultura će prestati postojati”, napisao je Campbell-Jack.

Valja napomenuti i to kako je u svibnju ove godine danska vlada donijela odredbu prema kojoj su djeca iz područja u kojem žive pretežito „nezapadni“ imigranti, obavezna sudjelovati u programu javne edukacije u kojoj se, uz upoznavanje s danskom tradicijom, uče o običajima slavljenja Božića i Uskrsa.

Ivo Džeba | Bitno.net