U Međugorju danas započinje 34. Međunarodni molitveni festival mladih pod geslom “Evo majke moje i braće moje!” ove godine u ranijem terminu zbog svjetskog susreta mladih u Lisabonu početkom kolovoza. Mladifest, koji započinje večernjim molitvenim programom, trajat će do 30. srpnja, a na konferenciji za novinstvo danas u 10 sati, predstavili su ga nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator za župu Međugorje i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, prenosi Radio Mir Međugorje.

”Mogu s ponosom i zahvalnošću prema svima koji sudjeluju u organizaciji Mladifesta reći da je sve spremno za večerašnje otvaranje 34. Mladifesta.

Mladifest otvaramo večeras molitvom krunice koju će predmoliti mladi iz čitavoga svijeta. Zatim slijedi predstavljanje zemalja, mladi će ulaziti sa zastavama te onda euharistijsko slavlje koje će predslaviti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Francis Assisi Chullikatt.

I uvijek naglašavamo da je ovo međunarodna duhovna obnova za mlade pa onda pozivamo sve mlade da dođu već na krunicu zajedno moliti i tako u molitvu i biti povezani sa svim mladima i biti povezani s Gospodinom”, kazao je fra Zvonimir Pavičić upoznavši predstavnike medija s ovogodišnjim programom Festivala mladih.

”Program Mladifesta je svake godine manje više isti. Postoji prijepodnevni i poslijepodnevni program. Jutarnji program započinju u 9 sati molitvom, zazivom Duha Svetoga. Zatim slijedi kateheza te svjedočanstva. U 12 sati izmolimo Anđeo Gospodnji. Zatim imamo predah do 16 sati kad nastavljamo sa svjedočanstvima.

Što se tiče predstavljanja Euharistijskih slavlja, večeras misu predstavi apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Francis Assisi Chullikatt.  U četvrtak misu predstavi fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. U petak misu predslavim ja, a u subotu mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.

U cijelom programu Mladifesta bit će različita svjedočanstva iz različitih zemalja, Urugvaja, Italije, Kazahstana, Latvije, Hrvatske…Tako da će biti zanimljivo”, kazao je fra Zvonimir Pavičić.

Papa Franjo je poslao prigodnu poruku mladima koji će sudjelovati na Mladifestu o čemu je govorio mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje.

”Za ove dane Sveti Otac je poslao jednu posebnu poruku, poruku koja je uvijek tako duboka i aktualna. S rečenicom: Tko je moj otac, moja majka, tko su moja braća, pogleda svoje učenike i kaže: Ovo su otac, majka, braća, sestre. Onaj koji živi volju Božju, za mene brat, sestra, otac i majka.

Gospodin preko ove misli, ove rečenice, sve nas, sve mlade koji ovdje dolaze, stavlja pred dvije stvarnosti, dvije točke koje su vrlo duboke – Bog i ovaj naš svijet.

I kaže mladima, vi trebate razlučiti, razumjeti koja je vaša uloga u ovome svijetu i to razumjeti u Božjem planu, kako za vas, tako i za cijeli svijet.

Kada razumiješ koje je tvoje poslanje u ovome svijetu, koji je Božji plan, koji je smisao tvoga života u ovome svijetu, to znači imati s Bogom objektivan i dubok odnos.

I ti trebaš uči, takav kakav jesi, u svijet kakav je, sa svom svojom snagom, sa cijelim svojim intelektom, sa cijelom svojom voljom da bi otkrio značenje Božjega plana za svoj život. Bog je kreativan, dinamičan, aktivan. I ti tako postaješ u svijetu jedna kreativna osoba, dinamična i aktivna, i nikad nećeš živjeti u osrednjosti, ali ćeš uvijek biti kreativan i kreativan u današnjem svijetu”, kazao je mons. Cavalli objašnjavajući i koja je poruka koju svaki Mladifest iz Međugorja želi prenijeti svijetu, a posebice mladima.

”Ovdje imamo dvije temeljne stvari. Prva stvar je da oni koji ovdje dolaze, mladi i odrasli, ulaze u jedno mjesto milosti, a milost koju Gospodin daje uvijek ima jedan temeljni cilj, a to je naš svijet, svijet u kojemu mi živimo. Obilježje ovakvih susreta koji postaju duboki duhovni susreti je upravo to da mladi koji dolaze ovih dana iz cijeloga svijeta trebaju imati sposobnost i unutarnji stav da donesu ovome svijetu kreativnost i životnost. To je cilj međunarodnog susreta mladih i svakog susreta ovdje”, kazao je nadbiskup Cavalli, a međugorski župnik je podijelio i svoje iskustvo sudjelovanja na Mladifestu…

”Pjevao sam dvije godine u mješovitom zboru na Mladifestu i mogu reći da je to u istinu bilo milosno vrijeme za mene. Čak sam i te druge godine za vrijeme Mladifesta i razlučio svoj poziv da postanem fratar. Već sam nekoliko godina u organizaciji Mladifesta, ove godine i kao župnik, i mogu reći da i u toj službi osjetim Božju milost koja djeluje i na sve nas koji smo u organizaciji Mladifesta. To nije samo jedan događaj koji će se organizirati i proći, nego je to duhovna obnova koja dotiče svakoga onoga koji je u suradnji s Bogom za vrijeme tih dana”, kazao je fra Zvonimir Pavičić.

Cjelokupni program 34. Mladifesta s vanjskog oltara crkve sv. Jakova u Međugorju, moći će se pratiti i uživo putem YouTube i facebook kanala Media Mir Medjugorje na 19 jezika, a program završava u nedjelju misom na Križevcu u 5 sati.